Ove godine Badnjak pada u nedjelju; Evo koja je razlika između posta i nemrsa, ali i zašto se ove godine, ako želite, posti u subotu

U duhu predbožićnog vremena, razgovori o pripremama za nadolazeće blagdane postaju sve učestaliji među ljudima.

Svi imaju svoje prioritete, želje i planove – od kupovine poklona do pečenja kolača i duhovnog rasta. No, ove godine posebna pažnja usmjerena je na Badnjak, koji na našu sreću ili nesreću pada upravo na nedjelju.

Unatoč uvriježenom mišljenju kako nedjeljom nije prigodno postiti, odlučili smo provjeriti kod gvardijana samostana Sv. Frane u Zadru, fra Stipe Nosića, je li to doista slučaj.

Da, nedilja ne da na se posta, ali na Badnjak post je davno ukinut prema novom zakoniku, čini mi se iz 1983. godine. Jedini zapovjedni dani posta i nemrsa su Čista srijeda i Veliki petak. Ako želite postiti za Badnjak, to možete učiniti u subotu, objasnio je fra Stipe.

Bitno je razumjeti razliku između posta i nemrsa, dviju pojmova koje ljudi često poistovjećuju. Post za katolika znači uzeti samo jedan obrok u danu, dok nemrs znači redovito jesti, ali bez mesa.

Fra Stipe ističe važnost umjerenosti u hrani te pojašnjava da nemrs ne znači nužno i odricanje od masne hrane.

Svećenici često naglašavaju kako je ovakva vrsta žrtve nepotpuna ako vaš duh nije spreman za post od grijeha te otvoren za pružanje ljubavi i dobrote, posebice u ovo milosno vrijeme, dodao je.

Stoga, bez obzira na to hoće li na vašem blagdanskom stolu biti ribe ili mesa, poanta Božića krije se negdje sasvim drugdje.

Važno je pridržavati se duhovnih vrijednosti i otvoriti srce ljubavi i dobročinstvu, čime će blagdani dobiti pravi smisao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...