PAO PRORAČUN Prijedlog o uklanjanju nedostataka nije prošao, Irena Dragić pozvala Dukića da da ostavku: “Vi ste jedini krivac”

Proračun grada Zadra za 2024. godinu nije prošao i ponovno je u blokadi, kao i prošle godine. Dakle, drugu godinu za redom gradska vlast suočava s istom situacijom u kojoj je usvojen proračun s nezakonitim amandmanima. To se pokušalo ispraviti danas na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća, ali prijedlog toga nije prošao glasovanje na kojem nisu bili nezavisni vijećnici Enija Meštrovića.

– Svake godine nam se iste stvari ponavljaju, ali to je naša realnost. Ono što smo imali na prošlom Vijeću je da smo imali usvojen proračun, ali koji je nezakonit. Sa svih strana je bilo pogrešaka, ali bolje i bilo kakav proračun nego da proračuna nema, što znači da pogotovo u ovoj sljedećoj godini koja nam dolazi je itekako bitno da iskorištavamo sve ono što nam se nudi u perspektivi, pogotovo u perspektivi koju dobivamo preko EU fondova. Ono što je bila smjernica i što nas je vodilo, da vam pokušamo nekako, najprije kroz prvi zaključak koji ste bili dobili, pokušali da realno one nezakonite amandmane pokušamo ispraviti, da ih postavimo u realne okvire. Ali vidjeli smo dalje da prema svim nekim izjavama da ni tada vijećnici i određene grupe nisu bile zadovoljne.

Tako da smo opet dali truda da pokušamo u cijelosti i te koji su nezakoniti amandmani, ali narušavaju proračun gotovo jako puno, ali, evo, doveli smo i sve te promjene, znači, sve te nezakonite amandmane doveli smo ih do u cent, da postanu zakoniti, što znači sve što ste izglasali kao vijećnici ovdje u Gradskom vijeću postaje s ovim zaključkom zakonito i imali bi ako izglasate zakoniti proračun, što mislim da bi bilo puno povoljnije, jer sve ostalo vodi nas opet u jednu stvar agonije, čekanja jer opet će se isto morati dogoditi, rekao je uvodno gradonačelnik Branko Dukić.

Nakon toga uslijedila je rasprava, a prvi se uključio online Mate Lukić:

– Ovo je katastrofa za Grad Zadar, katastrofa za našu budućnost, za sve projekte koji se rade, grade, realiziraju već dvije godine. Pitam građane ovog grada “Jeste li vi to zaslužili, vi koji ste glasali za ovo?” Ovo je z a mene politički kukavičluk i nešto najjadnije što sam vidio u politici Zadra, najgori saziv Gradskog vijeća ikada i ovo je tužno i žalosno.

Ispred Kluba vijećnika SDP-a Danijel Radeta unaprijed je najavio da neće podržati Prijedlog, a objasnio je i zašto:

– Gradonačelniče, podsjetit ću vas na jednu stvar, poprilično ozbiljnu stvar. Očito se ispunili uvjete svima, ali očito niste nama. Ispunili ste želje i pozdrava Akcije mladih, kluba Enija Meštrovića, ali one naše uvjete niste ispunili. Zbog toga ćemo mi danas biti protiv ovog zaključka, najavio je uvodno Radeta te dodao:

– Isto tako, podsjetit ću vas na još jednu stvar, a to je da su do 31. 12. gradska poduzeća trebala uvesti aplikaciju za transparentan proračun. To gradska poduzeća nisu učinila. To su napravili Liburnija i Čistoća, međutim, sva ostala gradska poduzeća nisu uvela aplikaciju za transparentan proračun. Iz tog razloga mi ovakav zaključak podržati ne možemo.

HDZ-ov Bruno Milin je između ostalog naglasio kako je proračun Grada Zadra proračun za građane grada Zadra te je prozvao Enija Meštrovića zbog nedolaska, obzirom da je obećao da će podržati Zaključak ako se njegovi amandmani prihvate u izvornom obliku.

– Klub Enija Meštrovića je nešto tražio i čujem da se s vama dogovorio. Zašto nisu došli, to je možda problem ili plod vašeg dogovora. Građani Zadra neće patiti ništa više s proračunom ni bez proračuna, mi ćemo se dogovoriti sljedećoj godini jer imamo mehanizme i da se dogovorimo i da grad funkcionira. Ovo je možda jedini institut jedini mehanizma koji funkcionira neovisno o političarima, to je nužno financiranje ili privremeno financiranje. Da ste htjeli igrati mogli ste biti protiv proračuna i ova situacija bi sad bila pod kontrolom jer bi je trebali do 3. mjeseca razriješiti. Budući da ste vi glasali za proračun, sad ste s prepustili volji bogova ili političkih opcija i to može trajati čitavu godinu dana, rekao je to, između ostalog, predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić.

Duško Vuković i Radeta su se našli u polemici uslijed toga da je Radeta Vukoviću spočitnuo da se sad sjetio umirovljenika, a ništa nije komentirao na sastancima koji su se održavali o proračunu.

Da ste barem i jedno slovo rekli na ijednom onom sastanku kojeg smo imali, ja bih rekao OK. Niti jedan program, niti jedan amandman, niti jedna politika nije došla iz vašeg smjera. Apsolutno ništa, nula bodova!, bio je izričit Radeta.

Njegova stranačka kolegica Irena Dragić je, pak, rekla da bi najbolje bilo da gradonačelnik Dukić da ostavku.

– Jedini odgovorni krivac za ovo što danas je, a ovdje su određene političke opcije iskazale svoje stavove, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić. Od početka govorimo nije dorastao funkciji koju obnaša, ne može se politički nositi s novonastalom situacijom, ne zna kako riješiti stvari, dolazi u zadnji trenutak s novim zaključcima, lakše mu je dati 5 milijuna eura i naći u proračunu za krematorij nego uzeti par stotina eura i prebrisati užasne simbole koji su u 2023. na pročeljima našeg grada u sve većem i većem broju. I ono što bi moglo spasiti i ovo Gradsko vijeće i naš grad i proračune buduće je to da Branko Dukić podnese ostavku, rekla je Dragić za govornicom.

Nakon svih govornika, krenulo se u glasovanje o Prijedlogu Zaključka o otklanjanju uočenih nedostataka u Proračunu Grada Zadra za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu, no akti nije prihvaćen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...