Predavanja Ivane Hanaček “Ženska strana Zemlje: od reprezentacije žena do ženskog stvaralaštva”

Narodni muzej Zadar i Nacionalni muzej moderne umjetnosti iz Zagreba pozivaju na predavanje uz postav NMMU “Jedan svijet“ u ponedjeljak, 11. prosinca 2023. u 19 sati u Koncertnoj dvorani Braće Bersa.

Ivana Hanaček, asistentica na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru održat će predavanje  pod nazivom “Ženska strana Zemlje: od reprezentacije žena do ženskog stvaralaštva”.

Polazeći od teze da ključni ikonografski obrazac reprezentacije žena u slikarstvu “Udruženja umjetnika Zemlja” nalazimo u korpusu radova posvećenih problemu hrvatskog sela, u izlaganju će se baviti čitanjem paradigmatskih djela zemljaškog slikarstva s reprezentacijom seljanke. Radovi će biti analizirani kroz optiku najznačajnijeg ekonomskog, a onda i političkog pitanja Kraljevine Jugoslavije — neriješenog agrarnog pitanja kao i intenzivnog prelaska u kapitalističke društvene odnose, a što je znatno utjecalo na položaj žena u društvu i vizualne narative njihovog reprezentiranja. Pokušat će se odgovoriti na pitanje koji su društveni uvjeti, a koji umjetnički utjecaji doprinijeli ikonografskom obratu reprezentiranja žena u kritičkom realizmu, zatim zašto u zemljaškom krugu samoukih seljaka slikara nije bilo ni jedne žene te zašto povijest umjetnosti tek selektivno pamti žene aktivne u i oko Zemlje, a bez čijeg doprinosa djelovanje “Udruženja Zemlja” gotovo da i ne bi bilo moguće.

Ivana Hanaček (1981., Zagreb) je povjesničarka umjetnosti i kustosica. Radi kao asistentica na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru. Bavi se istraživanjima socijalno angažiranih praksi hrvatske umjetnosti u razdoblju od 1929.-1952. godine. Kao članica kustoskog kolektiva BLOK kokurila je umjetničke intervencije u javnom prostoru (UrbanFestival,Umjetnici za kvart)  kao i nekoliko problematskih izložbi (“Problem umjetnosti kolektiva: Slučaj Zemlja”; “Nulta točka značenja”; “Tajne izložbe”, “Između svjetova”). Uređivala je knjige, kataloge i časopise posvećene relacijskoj estetici. Supokretačica je biblioteke Tendencija. Članica je uredništva časopisa Ars Adriatica. Radila je kao urednica likovnih priloga u hrvatskom izdanju mjesečnika Le Mondne diplomatique. Objavljivala je likovne kritike na 3. programu Hrvatskog radija, portalima Bilten i Kulturpunkt. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj istraživački i kustoski rad.

Program je u suorganizaciji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i Narodnog muzeja Zadar, a uz potporu Grada Zadra.

Ulaz na predavanje je besplatan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...