SDP NA MUKAMA Peđa Grbin: Izuzetno mi je žao zbog Zubčićeve ostavke! No, prihvaćam njegovu ostavku i razloge koje je naveo

Ostavka SDP-ova predsjednika županijske organizacije Jure Zubčića, za stranku nije mogla doći u gore vrijeme. Na Iblerovu trgu slažu se liste za parlamentarne izbore, a Središnjica od Zubčića prima obavijest o odlasku s čelnog mjesta Županijskog odbora.

Grbin bi stoga ove srijede na sjednici Predsjedništva trebao izabrati privremenog čelnika županijske organizacije koji bi ju vodio do unutarstranačkih izbora, a taj posao mora obaviti što prije jer dolazi „superizborna“ godina u koju stranka ne smije ući barem bez v. d. predsjednika Županijskog odbora.

No, Grbin u srijedu mora riješiti još jedan problem – tko će u Županijskoj skupštini zamijeniti Juru Zubčića s obzirom da je vijećnik postupio korektno i stranci vratio mandat. Prije njega to je 2018. učinio njegov kolega, gradski vijećnik Darko Vrdoljak, a ovakav potez se vrlo rijetko viđa na zadarskoj političkoj sceni.

I dok Zubčić na Facebook profilu kaže kako je riječ o privatnim razlozima, u stranci se čuju i tvrdnje kako je njegova odluka o ostavci i napuštanju politike pala  nakon saznanja o imenima liste za 9. izbornu jedinicu kojoj pripada i naša županija. Naime, Zubčić se sa strankom i simpatizerima na FB-u oprostio sljedećim riječima:

– Došlo je i to vrijeme da nakon 15 godina napustim politiku u potpunosti. U narednih tjedan/dva ću podnijeti ostavke u dogovoru sa vodstvom organizacije. Moj mandat u Skupštini, naravno, vraćam stranci kako je i moralno. Razlozi su moji privatni, a kao i dosad ne vjerujte baš svemu što pročitate jer hijena je uvijek bilo i bit će, poručio je Zubčić.

No, kako smo u lokalnom SDP-u čuli da je Zubčić u dopisu Središnjici ipak izrazio nezadovoljstvo političkim potezima na lokalnoj i nacionalnoj razini, pitali smo ga je li ostavku ipak podnio zbog nesuglasica u stranci. Samo nam je kratko odgovorio: “Nema nesuglasice”.

To isto, pak, tvrdi i nacionalni predsjednik stranke, Peđa Grbin. Naime, njega smo pitali je li mu žao zbog Zubčićeva odlaska te je li točno da Zubčić odlazi zbog toga što na prvim mjestima liste za 9. izbornu jedinicu nema nikog iz Gradskog i Županijskog odbora.

– Kolega Zubčić je i u razgovoru sa mnom i u javnoj objavi izrijekom naveo da su razlozi osobne prirode. Iako prihvaćam njegovu ostavku i razloge, naravno da mi je zbog toga izuzetno žao, odgovorio nam je Grbin.

Naime, prema zadnjim dogovorima u Središnjici, na prvim mjestima za 9. jedinicu doista nema nikog iz gradske i županijske organizacije, iako bi listu nosila njihova saborska zastupnica iz Zadra, Sabina Glasovac, međutim, ona već godinam ne živi u Zadru, niti ima veze s lokalnom organizacijom, a niti ju se percipira u lokalnoj javnosti kao zadarski kadar. U vrhu liste bio bi i predsjednik šibenskog SDP-a, Tonći Restović, te gradonačelnik Trogira Ante Bilić. Iduće mjesto na listi pripalo bi splitskoj organizaciji, a zadarsku i županijsku zapala bi, dakle, jedva prolazna mjesta. Evo zašto.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine SDP je u 9. jedinici dobio samo tri mandata, a rejting im je od tada u stalnom padu. Ukoliko bi čelnici gradske i županijske organizacije u Zadru i dobili mjesta nakon kandidata iz Splita, Šibenika i Trogira, teško da bi prošli u Sabor (Renata Sabljar Dračevac kao druga na listi 2020. osvojila je samo 7,74 posto ili 2.386 glasova birača).

Da privatni razlozi vjerojatno ipak nisu glavni razlog odlaska Jure Zubčića kaže i njegov bivši kolega, Zlatko Marasović, nekad SDP-ov županijski vijećnik, danas nezavisni u Županijskoj skupštini. Naime, Marasović je u kolovozu ove godine napustio SDP zbog podrške Gradskog odbora HDZ-ovom proračunu, poručujući predsjedniku Danijelu Radeti: “Kada bih imao ovlasti, raspustio bih zadarski SDP”. A da već tada nešto nije štimalo u lokalnoj organizaciji, pokazala je i tadašnja Marasovićeva objava na Facebooku:

– Koliki sam ja karijerist govori moja odluka koju upravo donosim, a ta je da samovoljno napuštam SDP, a neki dobro znaju o čemu se u vezi predstojećih parlamentarnih izbora pričalo na zadnjem Županijskom predsjedništvu. SDP-u i na državnoj i na lokalnoj razini želim uspjeh, ali uspjeh bez iskrenosti je kratkog vijeka, poručio je tada Marasović, otkrivajući kako je već tada bilo problema oko pozicija na listi.

O Zubčićevu odlasku iz stranke, Marasović danas otvoreno kaže kako mu je jako žao zbog ovoga što se događa u SDP-u:

– I situacija koja se meni dogodila možda je povezana s ovim jer u politici nema iskrenosti, a ona je potrebna u svakom segmentu društva i ako smo nešto obećali biračima, to se kroz četiri godine ne smije promijeniti. Nisam očekivao ovakav razvoj situacije u Županijskom odboru, Juru cijenim, a ako su osobni razlozi u pitanju, nitko drugi se ne bi u to trebao miješati. Želim mu sve najbolje u životu i da se vrati u politiku jer može ostvariti dobre rezultate, za razliku od onih koji su podržali HDZ-ov proračun, a rekli su da neće, poručuje na kraju Marasović.

Sve u svemu, u srijedu ćemo znati je li Središnjica izabrala privremenog čelnika županijske organizacije, ali i tko će ih zastupati na idućoj sjednici Županijske skupštine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...