Danas je blagdan sv. Stošije, zaštitnice Zadra, svečano misno slavlje u 18 sati predvodi biskup Štironja

Danas je blagdan sv. Stošije, zaštitnice Zadra. Koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Svečano misno slavlje s početkom u 18 sati u katedrali sv. Stošije predvodi porečki i pulski biskup Ivan Štironja.

Mise na svetkovinu u zadarskoj katedrali još su u 7, 8 i u 9 sati.

Sv. Stošija (Anastazija) živjela je u Sirmiumu – prijestolnici rimskog Ilirika, sadašnjoj Srijemskoj Mitrovici za vrijeme vladavine rimskog cara Dioklecijana. Po predaji bila je udata za poganina, rimskog časnika Publija. On ju je držao zatvorenom u kućnom pritvoru zbog njezine kršćanske vjere koju je primila od svoje majke. Predaja ju povezuje sa sv. Krševanom, kojega Zadar također časti kao svog zaštitnika. Po toj predaji on joj je bio vjeroučitelj.

Dok je Stošija bila u tamnici, Krševan ju je svojim pismima tješio i bodrio. Stošija biva oslobođena tek nakon smrti svojega muža te sve svoje imanje razdaje za siromahe i brine se oko progonjenih kršćana. Zbog svoje kršćanske vjere biva osuđena i živa spaljena na lomači. Bilo je to na sam Božić – 25. prosinca 304. god. u današnjoj Srijemskoj Mitrovici. Na dan Isusova porođenja ona je doživjela svoj nebeski rođendan i ostvarila u punini poziv svoga krsnog imena. Naime u prijevodu njeno ime znači Vazmenka-Uskrsnica, što je suobličena Isusu Kristu u mučeništvu i smrti s njegovim uskrsnućem zaista i postala. Njezino se štovanje iz njezinog Sirmiuma, gdje joj je bila podignuta prva crkva, prenosi najprije u Carigrad, a odatle u Rim gdje su joj bile sagrađene bazilike. I danas se u Rimu nalazi njezina bazilika na carskom Palatinu u kojoj je sam papa dolazio služiti drugu božićnu misu – zornicu na spomen njezina mučeništva.

Stošijino je ime, uz ime najpoznatijih ranokršćanskih mučenika, upisano u Rimski kanon – glavnu posvetnu molitvu na sv. Misi i uneseno u litanije Svih svetih. Za vrijeme barbarskih provala Huna i Avara, kršćani su relikvije (posmrtne ostatke, moći) svojih mučenika prenosili na sigurnija mjesta. U to vrijeme je mučenički prah sv. Stošije odnesen u Carigrad. Bizantski car Nicefor u znak priznanja i nagrade zadarskom biskupu Donatu za postignuti mir između Karla Velikog i Bizanta, poklanja 810. godine moći, sažgani prah sv. mučenice Stošije. I upravo od tada, grad Zadar u svojoj katedrali, koja je do tada bila posvećena sv. Petru apostolu, s poštovanjem pobožno čuva ostatke svete mučenice Stošije koja postaje naslovnica katedrale. Njezina svetkovina slavi se u Zadru i Zadarskoj nadbiskupiji 15. siječnja.

“Popijevkom veselom blagdan objavite,

Stošiju blaženu Zadrani častite.

Ona je obrana Zadra nam rodnoga,

Dalmacije ures uzvišen.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...