Kako će izgledati “bijeli štrajk” sudaca? Sutkinja Horvath: “Neće se ni u čemu postupati osim u hitnim slučajevima”

Sutkinja Vesna Horvath je za N1 objasnila kako će izgledati najavljeni bijeli štrajk sudaca od 22. siječnja do 2. veljače.

Horvath kaže da suci očekuju da se premijer Andrej Plenković javi i da odrade sastanak koji je trebao biti održan 15. siječnja. Sutkinja dodaje kako očekuje da će Plenković riješiti ovo pitanje. Navela je što bi suce spriječilo u štrajku.

“Konkretni prijedlog oko rješavanja cjelovitog zakona koji nam je obećan da će biti gotov do 1. siječnja, što se nije dogodilo. Mi očekujemo da taj zakon krene u proceduru i to će nas zadovoljiti, da ispune svoje obećanje. Ako ste vi obećali da će to biti do kraja godine, znači da su rokovi probijeni. I ne vjerujemo više ništa dok zakon ne krene u proceduru”, rekla je sutkinja za N1.

Horvath je opisala kako će izgledati najavljeno provođenje mjera upozorenja od 22. siječnja.

“Neće se ni u čemu postupati osim u hitnim slučajevima, svaki sudac će u svom spisu odlučiti koji je to hitan slučaj koji će se provesti unatoč mjerama upozorenja.

U drugom stupnju se neće održavati sjednice koje su se u svibanjskim mjerama održavale. Moramo ići s jačim mjerama jer nam nisu dali drugi izbor. Bila sam optimistična, ali sada sam razočarana. Svi suci su jako razočarani kako nas je izvršna vlast izigrala”, kazala je Horvath za N1.

Članovi Udruge hrvatskih sudaca su štrajkali i u svibnju prošle godine. Tada su suci dolazili na posao, ali su odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima osim u hitnim slučajevima. U drugostupanjskim postupcima su održavali sjednice vijeća, ali nisu otpremali odluke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...