Lani preko 1500 građana pisalo saboru, zastupnicima poslali 179 pitanja

Nešto više od 1500 građana obratilo se u 2023. godini saborskoj Službi za građane, bilo konkretnim upitom, komentarima, pritužbama ili prijedlozima, pokazuje izvješće te službe.

Tijekom prošle godine građani su se tako saborskoj službi obratili 1530 puta, što je nešto više nego godinu ranije, kada je bilo 1509 upita.

Građani Službi pišu kako bi postavili pitanje ili iznijeli svoje mišljenje o nekom zakonu ili raspravi, prenose agencije.

Zastupnici dobili 179 pitanja građana

Od 368 konkretnih upita, njih gotovo polovica, odnosno 179 , bilo je adresirano na saborske zastupnike koje Služba samo prosljeđuje zastupnicima te nema povratne informacije je li građanima odgovoreno ili nije. I kod upita zastupnicima zabilježeno je povećanje u odnosu na godinu ranije kada ih je bilo 172.

Građani su se također u nešto većem broju obraćali Službi u formi komentara, prijedloga, sugestija, ali i pritužbi. Putem elektroničke pošte uputili su 1162 takva podneska, za razliku od 2022. kada ih je bilo 1154.

Posjetitelji u saboru

Hrvatski sabor u 2023. godini posjetilo je ili razgledalo 16.127 građana u 437 organiziranih skupina, a više od polovice (9900) prisustvovalo je i nekoj od saborskih sjednica. Među posjetiteljima najbrojniji su bili učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti hrvatskih i inozemnih sveučilišta.

Ostali posjetitelji u sabor su dolazili kao građani pojedinci, predstavnici raznih udruga, kao gosti pojedinih zastupnika, radnih tijela sabora ili kao članovi različitih službenih izaslanstava. Stranih posjetitelja iz svih kategorija bilo je ukupno 1160.

Veliki broj posjetitelja okupio je i Dan otvorenih vrata povodom obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora 8. listopada kada je 867 građana razgledalo saborske dvorane i radne prostore.

Edukativni projekti u saboru

Služba za građane, kao i svake godine, lani je realizirala tri edukativna projekta o saboru za učenike, online kviz natjecanja “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?” za osnovnoškolce ili srednjoškolce te simuliranu sjednici sabora za učenike srednjih škola u kojima je ukupno sudjelovalo 435 učenika iz 135 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.

Prijave za tri edukativna projekta za ovu godinu zaprimat će se od 8. siječnja do 2. veljače, a održat će se u proljeće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...