Podignuta optužnica za ubojstvo djeda Luke Modrića

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu za ratni zločin protiv Željka Badže, danas 63-godišnjaka, koji se prije 10 godina nastanio u Australiji, piše Dalmatinski portal.

Bivšeg milicajca na službi u Dubrovniku terete za niz likvidacija civila na okupiranom području koncem 1991. godine, među ostalim, i djeda nogometnog reprezentativca Luke Modrića, koji je ubijen 18. prosinca u mjestu Zaton Obrovački u blizini stare ceste koja vodi prema zaseoku Meki Doci i dalje preko Velebita prema Svetom Roku.

Ubili šestero starijih ljudi

Badža je bio zapovjednik specijalnog voda Stanice javne bezbednosti Obrovac. Zajedno s nepoznatim pripadnicima svoje jedinice presreo je 61-godišnjeg Luku Modrića, koji je bio na ispaši koza u blizini svoje stare obiteljske kuće. Bez ikakvog razloga zapucali su prema njemu i usmrtili ga.

Potom su se odvezli do zaseoka Meki Doci i otvorili vatru na civile koje su zatekli na putu. Pobili su šestero ljudi u poodmakloj dobi.

Postupak protiv Badže iniciran je kaznenom prijavom PU zadarske iz srpnja 2020. godine. Traženo je ispitivanje u Australiji, ali tome nije udovoljeno, no sin okrivljenog je obavijestio australsku policiju da mu je otac u Hrvatskoj i da je kontaktirao branitelja. Krajem prošle godine određen mu je istražni zatvor jer je nedostupan pravosudnim tijelima RH.

Nećak svjedočio ubojstvu

Krucijalan iskaz koji Badžu tereti za ubojstvo Luke Modrića je onaj njegovog nećaka koji se zatekao u blizini. Ujak Luka mu je nosio hranu dok se on skrivao u šumi. Tako je bilo i tog dana. Kratko su se vidjeli kroz grane, a onda se Luka Modrić vratio kozama na poziciju udaljenu oko 200 metara. Svjedok je vidio kako iz Obrovca dolaze Land Rover i policijska marica. Iz vozila je čuo pjesmu.

Čuo je kako su se vozila zaustavila i kako je netko viknuo “Ajde vamo!”, a malo kasnije i “Idi napred!”. Nije vidio kome viču, ali pretpostavlja da je bila riječ o ujaku jer je on jedini bio tamo. Nakon nekoliko trenutaka čuo je rafale iz automatskog oružja, a potom i jedan pucanj iza kojeg je nastupila tišina.

Čuo je kako se vozila pale i odlaze prema selu. Cijeli dan je stajao na istom mjestu i onda predvečer čuo kako se vozila vraćaju.

Tijekom večeri spustio se u kanjon Zrmanje. Majka mu je donijela večeru i rekla da su Luku našli ubijenog s prostrjelnim ranama glave. Pokraj njega je ležala nekakva bajuneta.

Nakon dva dana majka mu je rekla da su pobijeni Dočani, odnosno mještani zaseoka Meki Dolci, i da organiziraju autobus kako bi napustili selo i okupirano područje. Javnim pogovorom saznao je da su tog dana pripadnici Specijalnog voda pobili mještane i da im je zapovjednik bio Željko Badža.

Modrić: Imam strašno puno uspomena na djeda

Luka Modrić je u svojoj autobiografiji objavljenoj prije nekoliko godina govorio o ratnim strahotama koje je proživio kao dijete. Djeda su mu ubili kad je imao šest godina.

“U toj životnoj dobi nisi ni svjestan što se događa. Moja obitelj štitila me od svega toga koliko je mogla, ali su znali da dolazi nešto strašno. Iako si dijete, jasno ti je da se nešto loše događa jer to vidiš na licima roditelja”, rekao je Modrić pa nastavio:

“Imam strašno puno uspomena na djeda. Stalno se igrao sa mnom, vodio me u lov, spavao sam u njegovoj kući. Provodio sam s njim jako puno vremena jer su roditelji radili i on me čuvao. Bilo je prekrasno. Sjećam se da mi je otac rekao da ga poljubim dok je ležao u lijesu. I danas mi krene suza kad se sjetim čitave te priče. Djed je uvijek sa mnom i stalno ga se sjetim. Užasno mi je krivo što nije imao priliku vidjeti sve što sam ostvario”, otkrio je nogometaš.

“Ne osjećam mržnju prema nikome”

Modrićeva obiteljska kuća kod Zatona Obrovačkog danas je ruševina i oko koje se nalazilo minsko polje.

“Rat nikome nije donio ništa dobro. Ja ne osjećam mržnju prema nikome. Što se dogodilo – dogodilo se i to se više ne može promijeniti. Te stvari mogu te slomiti ili te ojačati. Ja sam odabrao ovo drugo. Kad prođete ono što sam ja prošao, neke stvari kasnije u životu puno lakše prihvaćate, poput loših igara, kritika ili poraza”, rekao je Luka Modrić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...