Nela Šarić, Nera Gojanović i Gordana Pavić u utorak nas vode u svijet “izgubljenih opera”

Tri sjajne glazbenice: sopranistica Nela Šarić, mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić, donose zadarskoj publici koncert kojim je uvode u svijet „izgubljenih opera“. Odatle i naziv koncertnog programa – Opera perduta, najavljenog za utorak, 30. siječnja 2024. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, s početkom u 20 sati.

Na repertoaru koncerta, kojega priređuje Umjetnička organizacija, Glazbeno – scenski studio Arija, bit će arije i dueti iz opera koje do sada scenski u integralnoj verziji nisu izvedena u Hrvatskoj. U programskom letku tog koncerta naša će ugledna glazbena urednica i komentatorica Marija Barbieri navesti „Iznimno je vrijedna zamisao da se na opernim koncertima izvode odlomci iz djela koja u nas nisu uopće izvođena, ili ih se eventualno moglo čuti na nekom davnom gostovanju. Prigoda je to da se iz velikog opusa velikih skladatelja predstave i vrijedni odlomci iz njihovih, u nas, zapostavljenih djela.“

Te će navode na koncertu potvrditi izvedbe, primjerice dueta Ninette i Pippa iz Rossinijeve opere „La gazza ladra“, Linde i Pierotta iz Donizettijeve „Linda di Chamounix“, ili pak arije iz drugih djela G. Rossinija te iz opera C. Gounoda, P. Mascagnija, G.C. Menottija, kao i D. Moora, G. Meyerbeera i G.F.Händela.

Bit će to iznimno zanimljiva i atraktivna koncertna večer još jednog u nizu glazbenih projekata ovih triju umjetnica. Sve su one već dobro poznate, kako iz samostalnih, tako i zajedničkih nastupa no, nije naodmet istaknuti neke podatke.

Zadarska sopranistica Nela Šarić magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Cynthije Hansel Bakić te na Velškoj Međunarodnoj akademiji. Usavršavala se kod renomiranih umjetnika i dobivala nagrade na uglednim međunarodnim natjecanjima. Surađivala je s brojnim poznatim dirigentima, vokalnim trenerima i redateljima, istaknutim orkestrima i ansamblima te snimila nosač zvuka zadarskih skladatelja iz 19. st kao i nosač zvuka za japansko tržište za pomoć oboljelima od depresije. Nosila je uloge u više popularnih opera, među njima i ulogu Violette u Verdijevoj „La Traviata“ u HNK Split u kojemu je od listopada 2023. u stalnom angažmanu kao solistica. Aktivna je i u pedagoškom radu, osnivačica i umjetnička voditeljica Glazbeno – scenskog studija Arija.

Mezzosopranistica Nera Gojanović također je studirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i magistrirala u klasi primadone Nelli Manuilenko te još kao studentica ostvarila zapažene rezultate. Organizirala je i producirala brojne koncerte i glazbeno- scenske programe te je u mnogima sudjelovala i kao pjevačica. Stručno se usavršavala kod uvaženih hrvatskih i međunarodnih umjetnika, pisala glazbene osvrte, priređivala samostalne koncerte. Kao solistica djelovala je u opernim produkcijama u svim hrvatskim nacionalnim kazalištima te na Splitskom ljetu, Glazbenim večerima u sv. Donatu, Pasionskoj baština, Danima kršćanske kulture……

Gordana Pavić je rođena u Zadru gdje je stekla srednjoškolsko glazbeno obrazovanje, a diplomski i poslijediplomski studij je završila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na klavirskom odsjeku u klasi prof. Jakše Zlatara. Životni i profesionalni put nastavila je u Šibeniku gdje je profesorica klavira u zvanju profesor mentor u Glazbenoj školi Ivana Lukačića. U predanom pedagoškom radu bilježi zapažene uspjehe na prestižnim domaćim i inozemnim natjecanjima na kojima sa svojim učenicima osvaja brojne nagrade. U školskoj godini 2021/2022. dobila je nagradu za najbolju klavirsku suradnju na međunarodnom natjecanju Antonio Janigro, u konkurenciji 40 kolega pijanista. Često, baš kao i u ovoj prigodi, surađuje i nastupa s Nelom Šarić i Nerom Gojanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...