NEVOLJE S PRORAČUNOM Uređenje rampe Veslačkog doma i školjke bazena na Kolovarama – na čekanju

Situacija s gradskim Proračunom, odnosno blokadom istog, dovela je, navode iz Gradske uprave, do zastoja u realizaciji projekata u svim resorima, pa tako i na području kulture i športa.

Kako je rekla resorna pročelnica Dina Bušić, razni su projekti na podruju i športa i kulture koji su “na čekanju”.

– Planirali smo uređenje dva do tri igrališta u mjesnim odborima, projektnu dokumentaciju imamo pripremljenu, radi nemogućnosti provedbe javne nabave u ovoj godini, nećemo biti u mogućnosti to provesti. Isto tako, prošle godine smo radili obnovu skakaonice, u sličnom problemu je rampa na Veslačkom domu. Odradili smo i imamo cjelokupnu projektnu dokumentaciju i planirali smo taj posao odraditi u ovoj godini. Kao što je poznato, napravili smo sanaciju same terase Veslačkog doma i ovo bi bio jedan nastavak te cijele priče. Radi se o uistinu dotrajaloj rampi. Planirali smo i projektnu dokumentaciju za samu školjku bazena na Kolovarama kao nekakav nastavak cijele priče sanacije i skakaonice i sjevernog i južnog dijela popločanja, navodi pročelnica.

Kad je u pitanju sport, postoji Športska zajednica Grada Zadar koja okuplja udruge i klubove u sportu i kojoj Grad osigurava sredstva tako da za njih postoje predviđeni nužni troškovi. No, nažalost, kad su u pitanje udruge u kulturi, koje nisu objedinjenje zajednicom, kao i prošle godine, situacija će biti problematična, a i već jest.

– Za razliku od kulture gdje ne postoji zajednica koja, kao i u sportu, zapravo prima dotacije do Grada, već pojedinačno sklapamo ugovore s udrugama. Mislim da će se tu dosta vidjeti na dnevnoj razini nedostatak produkcije velikog broja naših udruga u kulturi i tehničkoj kulturi. Radi se o 86 udruga sve skupa, o oko 420 tisuća eura sufinanciranja. Moram naglasiti da radimo i neke redovne programe u suradnji s našim civilnim društvom i udrugama koje se događaju na tjednoj bazi u gradu i izvan samog centra što će sigurno biti vidljivo kao jedan nedostatak. Na području kulture ostali smo bez tog nužnog financiranja, odnosno troška inicijalnih sredstava za Centar za mlade što je isto tako jako značajno obzirom da su se intenzivirale sve aktivnosti oko Centra, rad radne skupine i participativne aktivnosti s udrugama iz raznih područja, područja mladih, kulture, tehničke kulture i naprosto je zgrada na čekanju, saznajemo od Bušić.

– Unutar odjela, obzirom da predsjedamo našim UNESCO upisom već, evo, drugu godinu, odnosno treću godinu za redom, i s obzirom da smo donijeli plan upravljanja, imamo cijeli niz aktivnosti koje smo planirali. Dovršili smo sredstvima Ministarstva kulture i medija i sredstvima Grada Zadra odronuli zid u utvrdi Forte, ali planirali smo u ovoj godini integralno dovršiti taj cijeli dio, odnosno obnoviti i sam ulaz u utvrdu Forte i za sada smo, nažalost, stali s tim projektom. U planu je bila obnova ulaza na ribarnicu i cijeli niz programskih projekata poput važnog projekta, a to je planiranje kulturne signalistike u gradu koja nam zasigurno nedostaje i, naravno, cijeli niz manjih programskih projekata s područja baštine, izvijestila je pročelnica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...