Njemački mediji pišu kako je Hrvatska preskupa, za odmor svojim građanima predlažu jednu drugu zemlju

Njemački mediji pišu kako onaj tko je prije samo nekoliko godina mogao ljetovati za samo 500 eura po osobi, teško da će 2024. moći pronaći nešto za tu cijenu.

Njemački RTL je proveo istraživanje te pronašao alternative za popularna odredišta među kojima je i Hrvatska. Pa tako smatraju kako je isplativije otići na odmor na Maltu nego u Mallorcu, prenosi Fenix magazin.

“Balearski otok konstantno zauzima prvo mjesto najpopularnijih odredišta za putovanja. Ne iznenađuje da Mallorca ima mnogo toga za ponuditi: prekrasne plaže, ugodnu mediteransku klimu i gradove uzbudljive kulture. Ali odmor na Mallorci 2024. neće biti jeftin. Turisti se trebaju pripremiti na poskupljenje od oko deset posto”, javlja RTL.

Riviera di Ponente dio je obale u zapadnom dijelu Ligurije, koji se proteže između lučkog grada Genove i francuske granice. Slikovita ribarska sela, živahna odmarališta i srednjovjekovni gradovi nižu se obalom koju karakteriziraju duge pješčane plaže.

Njemački RTL piše kako je Hrvatska već 10 godina Nijemcima preskupa, a kao alternativu nude Albaniju. “Prije desetak godina Hrvatska je bila više insajder tip i, prije svega, prava jeftina turistička destinacija. Ali to se iz temelja promijenilo. Upravo je sjeverna Istra već nekoliko godina iznimno popularna među njemačkim izletnicima. U skladu s potražnjom, ali i zbog promjene valute, cijene su u posljednje vrijeme jako porasle”, navode.

U ljeto 2023. izletnici su ponekad morali platiti i 50 posto više za isti smještaj nego prethodne godine. Da će cijene opet pasti ovog ljeta? Malo vjerojatno, piše njemački RTL i predlaže albansku Vloru umjesto mjesto hrvatske Istre.

“Ipak, jeftiniju alternativu možete pronaći u Albaniji. Svugdje je jeftino, pogotovo u usporedbi s drugim mediteranskim zemljama – posebno je lijepa regija Vlora. Njezin sjeverni dio izlazi na Jadransko more, a južni je poznatiji kao Albanska rivijera. Turizam cvjeta osobito duž obale i u blizini većih gradova kao što je Saranda. I u jedno možete biti sigurni: odmor ovdje, baš kao i ostale mogućnosti, barem je jednako lijep – ali će vam novčanik biti zahvalan”, zaključuju novinari RTL.de.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...