Pripazite prije skeniranja! Kako prepoznati da je QR kod zapravo prevara

QR kodovi postali su popularan način otvaranja web stranica i plaćanja proizvoda i usluga. Ali nisu svi sigurni.

Cyber ​​kriminalci mogu koristiti QR kodove za krađu osobnih i bankovnih podataka.

Kodovi za brzi odgovor (eng. quick response) ili “QR” kodovi su poput bar kodova. Kada ih skeniramo kamerom mobilnog telefona, pojavljuje se poveznica na informacije koje posjeduju, piše santander.com.

U današnjem digitalnom svijetu, QR kodovi se koriste za pregledavanje jelovnika restorana, za povezivanje na javni Wi-Fi, za plaćanje parkinga i za preusmjeravanje korisnika na web stranicu.

Za cyber kriminalce, QR kod stvara priliku da ukradu identitet ljudi ili hakiraju njihove bankovne račune i pobjegnu s njihovim novcem.

Prijevare s QR kodom

QRshing je oblik krađe identiteta. Koristi QR kodove za slanje korisnika na lažnu web stranicu koja širi zlonamjerni softver ili izvlači povjerljive informacije. Cyber ​​kriminalci koji se predstavljaju kao prave tvrtke šalju “mamac” e-poštu s QR kodom i traže od korisnika da ga skeniraju. Zatim pokušavaju dobiti informacije ili širiti datoteke zaražene virusima.

Još jedna uobičajena prijevara je lažni QR kod zalijepljen na originalni, kao u restoranima i uličnim reklamama. Lažni QR kodovi mogu se pronaći čak i na parkirnim automatima, povezujući na vjerodostojnu, ali lažnu stranicu za plaćanje kako bi se ukrao novac ili podaci o kreditnoj kartici.

Prijevare koje koriste obrnute QR kodove također dobivaju na popularnosti. Prevaranti prvo kreiraju zlonamjerni kod, a zatim ga koriste kao pretpostavljeni način plaćanja. Ali kod radi upravo suprotno: traži novac od onoga tko ga je skenirao. Umjesto da plati trgovcu za artikl ili uslugu, zlonamjerni QR kod tjera trgovca da plati prevarantu. Ova vrsta prijevare također se koristi za krađu osobnih podataka i bankovnih podataka.

Kako izbjeći QR prijevaru

Prije skeniranja QR koda, primjerice u restoranu ili nekom drugom javnom prostoru, provjerite da nije neovlašteno mijenjan ili da nema naljepnice na originalnom kodu.

Instalacija antivirusnog softvera za provjeru izvornih QR kodova koji ne sadrže zlonamjerne veze pomoći će vam da izbjegnete preuzimanje virusa ili drugog zlonamjernog softvera na vaš mobilni telefon.

Još jednom provjerite pregled veze QR koda. Kada skenirate QR kod, trebao bi se pojaviti pregled URL-a. Provjerite je li adresa web stranice legitimna. Potražite simbol lokota i adresu koja počinje s “https://”. Samo su takvi URL-ovi sigurni.

Dvaput razmislite traži li aplikacija ili web-mjesto na koje ste usmjereni da navedete osobne podatke. Ako jest, provjerite je li autentičan, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...