Tko su glazbenici s najviše prodanih ulaznica u rekordnoj koncertnoj godini u Hrvatskoj?

Domaći glazbenik s najviše prodanih ulaznica u 2023. godini je Zlatan Stipišić Gibonni, pokazali su podaci službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, objavljeni uz nagradu Cesarica.

Služba tim povodom, drugu godinu zaredom, objavljuje hrvatske, regionalne i inozemne glazbenike te festivale s najviše prodanih ulaznica u Hrvatskoj za prethodnu godinu.

Godina 2023. je donijela nove vrhunce glazbenog poslovanja „uživo“, pokazavši se najjačom godinom u povijesti po broju održanih koncerata i priredbi! Prijavljene i prebrojene ulaznice za nastupe pojedinog glazbenika na teritoriju Hrvatske od početka do kraja godine nepogrešivo ukazuju na „bestsellere“, one koji najviše puta pune najveće dvorane, jer tako želi publika. Interes publike stvara interes medija i tako ukrug – upravo smo u prošloj godini dobro vidjeli važnost „punih Arena“, ne samo za pojedine glazbenike, nego i javne rasprave o glazbenim trendovima, kulturnoj politici i širim društvenim fenomenima.

Na ovim top-ljestvicama ima i iznenađenja, ali da je na vrhu domaćih koncertnih bestsellera u 2023. godini Gibonni – nije iznenađenje. Na krilima dvije rasprodane zagrebačke Arene, ali i koncerata u varaždinskoj i zadarskoj dvorani te ostalim nastupima, splitski je kantautor nakon više od trideset godina od objave albuma prvijenca pokazao da je neprikosnovena koncertna zvijezda u Hrvatskoj. Njemu je zato uručeno priznanje Cesarica Koncertni Bestseller 2023. na dodjeli nagrada za hit godine Cesarica. „Kad sam tek počinjao s karijerom, mislio sam da će to trajati dvije, tri godine, nisam se nadao ovome. Hvala publici koja je dolazila i koja će tek doći na koncerte, hvala mojoj menadžerici, mom bendu i našim familijama“, rekao je Gibo.

Na drugom mjestu domaćih glazbenika nalazi se Gibonnijeva sugrađanka Doris Dragović, a uspjeh splitsko-mediteranskog popa na trećem mjestu zaključuje grupa Dalmatino. Na četvrtom mjestu po broju prodanih ulaznica nalazi se Prljavo kazalište, a na petom mjestu su Goran Bare & Majke čija je uspješna godina kulminirala prosinačkim koncertom u zagrebačkoj Areni.

Pogledajte popis top 15 domaćih glazbenika s najviše prodanih ulaznica za samostalne koncerte u 2023. godini:


Posebno je zanimljiv rezultat prodaje ulaznice za koncerte regionalnih glazbenika: na prvom je mjestu već desetljećima omiljeni bosansko-hercegovački kantautor Dino Merlin, iako je najviše medijske pažnje izazvala Aleksandra Prijović koja je s 5 zagrebačkih Arena na kraju ipak na drugom mjestu po broju prodanih ulaznica:


Listu najprodavanijih inozemnih zvijezda predvodi neuništivi Robbie Williams s dva rasprodana koncerta u pulskoj Areni iz lipnja 2023. godine:


Titulu najuspješnijeg festivala u Hrvatskoj drugu godinu zaredom odnosi Ultra Music Festival, a slijedi ga umaški Sea Star festival koji je i ove godine na drugom mjestu:

– Analizirajući liste najuspješnijih glazbenika jasno je da je riječ o pop ili rock imenima iza kojih su karijere duge po nekoliko desetljeća. To podrazumijeva i velik katalog pjesama koje su se među publikom udomaćile još prije Interneta i široke ponude na streaming servisima, ali očito privlače i nove generacije. Sve to, uz dobro promišljenu strategiju i investiranje u poslovanje, rezultira uspjehom na koncertnim blagajnama. Čestitao bih posebno Gibonniju, ali i svim njegovim kolegama. Vjerujem da je ovo priznanje za njegove „verse i note“ kroz desetljeća iza nas motivacija svim glazbenicima i njihovim timovima na još veću izvrsnost i dodatan poticaj za njihov sljedeći korak, poručio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...