“TRN U OKU” Na Stanovima se ruši bunker; Nisu zakonom zaštićeni, a zemljište je privatno vlasništvo

O rušenju bunkera na Stanovima izvijestili su u u grupi “Trn u oku Zadar” na Facebooku u kojoj piše:

“Bunker na Stanovima će biti zamijenjen stambenom zgradom. Zadar možemo slobodno preimenovati u Zgradar…”.

Ova je objava povukla za sobom brojne komentare, kako samih žitelja Stanova tako i ostalih građana, a mi smo za komentar pitali Juricu Vučetića, amaterskog povjesničara i pasionirani istraživač bunkera.

– Bunkeri nisu zaštićeni. Zemljište je privatno vlasništvo. Vidim, neki pišu u smislu da je to Grad prodao. Nije to Grad prodao, to je uvijek bilo privatno vlasništvo. S obzirom da nisu zaštićeni, ne treba od nikog pitati dozvolu. A zašto nisu zaštićeni, to morate pitati konzervatore. Mi ne znamo zašto se oni ne zaštićuju, rekao nam je Vučetić.

Vučetić je prije par godina radio i na projektu, konkretno, bunkera na Vidikovcu u smislu mogu li bunkeri postati nova turistička atrakcija Zadra. Sve detalje oko toga objavio je i u članku na stranici Zadar Top city. 

– Mi smo to odradili na Vidikovcu. Međutim, zemljište je u vlasništvu, nisam baš sigurna, da li Grad Zadar, Republika Hrvatska i Zadarska nadbiskupija ili samo Republika Hrvatska i Nadbiskupija. A ti vlasnici, hvala Bogu, štite svoju imovinu, pa se onda ne događaju ovakve stvari, napomenuo je naš sugovornik.

Moramo dodati i podatak da je na području grada otkriveno preko 250 bunkera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...