U Pomorskoj zbirci HAZU u Zadru u Noći muzeja izložba nastala u suradnji s vrtićem Vruljica

Pomorska zbirka Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru pridružuje se obilježavanju Noći muzeja izložbom ostvarenom u suradnji s Područnim objektom „Vruljica“ Dječjeg vrtića „Radost“ jer upravo su najmlađi naša nova publika koja tek treba steći naviku posjećivanja muzeja. Posebno za Noć muzeja osmišljena je radionica pod nazivom „Zbirka za laku noć!“ na kojoj je sudjelovala grupa Oblačići.

– Radionica se odvila u jutarnjim satima, no to nas nije spriječilo da u zamračenoj dvorani gledamo puni mjesec na zvjezdanom noćnom nebu i plovimo prostranstvima mašte i kreativnosti. Nakon čitanja priče za laku noć (ulomci priče „Ziba – plava zvjezdica“ autorice Tatjane Kadoić Grmuše) djeca su razgledala „zbirku za laku noć“, odnosno dio Pomorske zbirke koji se odnosi na predmete za navigaciju koji su mornarima, pomažući im u plovidbi, osiguravali mirniji san. „Zvijezda“ radionice bio je astronomski globus iz 1825. g. na kojem su naslikana zviježđa, poput Velikog i Malog medvjeda, Velikog i Malog psa, Dupina itd.

Na kraju radionice polaznici su nacrtali vlastito zviježđe u obliku omiljenog plišanog medvjedića koji im pravi društvo na njihovim noćnim putovanjima. Uz dječje radove, na izložbi će biti izloženi plakati o radionici, video s pričom za laku noć i astronomski globus koji je za ovu priliku izdvojen iz stalnog postava. Izložba će biti postavljena na prvom katu Zavoda te će posjetitelje upućivati na Pomorsku zbirku u kojoj će prigodno osmišljenim legendama biti istaknuti drugi instrumenti i predmeti za navigaciju, navode u najavi.

Posjetitelji će u Noći muzeja moći razgledati i stalni postav Pomorske zbirke. Zbirka je nastala 1958. godine zalaganjem tadašnjeg direktora Instituta JAZU u Zadru Vjekoslava Maštrovića koji je bio i njen prvi voditelj. Prigodom obilježavanja stote godišnjice Akademije, 1966. godine otvorena je za javnost, a krajem 1972. upisana je u Registar pokretnih spomenika kulture Regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu.

Zbirka posjeduje oko 400 predmeta. Među vrijednim primjercima zbirke koje posjetitelji mogu vidjeti treba spomenuti: ladvu/monoksil, rimska sidra (1. – 3. st.), starohrvatsko sidro iz 10. st., brodski top iz 16. st., grafike iz 17. st., terestrički i astronomski globus iz 18. i 19. st., razne umjetničke slike od 18. do 20. st., modele jedrenjaka, parobroda i motornih brodova, pomorske isprave i drugo. Najveći dio eksponata je sa zadarskog područja i područja sjeverne Dalmacije.

Radno vrijeme Pomorske zbirke je od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati, a u Noći muzeja 26. siječnja posjetitelji će zbirku i izložbu moći posjetiti od 18 do 21 sat.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...