U škole se vraćaju predavanja braniteljskih udruga o Domovinskom ratu, Adžić: “Neka djeca nisu uopće upoznata s obljetnicama”

Do izbijanja pandemije koronavirusa, pripadnici braniteljskih udruga po osnovnim i srednjim školama držali su predavanja o Domovinskom ratu, nastojeći, tako, mlađe generacije naučiti o pravim vrijednostima i činjenicama. No, pandemija je to zaustavila, ali, prema najavama, čini se da bi se taj serijal predavanja napokon mogao nastaviti.

– Prije tri godine se zadesila ta nesretna korona i jednostavno nije više bilo omogućeno na taj način na koji smo mi to radili da se to po školama održava zbog tih svih mjera sigurnosti. Sad ćemo ponovno, ako sve bude po nekom našem planu, da to zaživi i da ponovno krenemo po školama i počnemo predavati, najavio nam je Josip Adžić, predsjednik Zajednice udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH.

Privatni album/Facebook

Ta su predavanja imala za cilj pridonijeti boljem razumijevanju toga vremena koje treba približiti djeci.

– Imali smo jedno veliko predavanje van granica Republike Hrvatske, u našem Veleposlanstvu u Republici Austriji, u Beču. Tako da mi predajemo gdje god nas netko zove. Za to predavanje o Domovinskom 0 ratu mi ćemo se vrlo rado odazvati i napraviti to predavanje koje predajemo bez ikakvih naknada, volonterski. Dolazimo u škole i predajemo to bez ikakvih naknada i bez ikakvih dnevnica i ne znam ni ja čega, naglasio je naš sugovornik.

Tijekom trajanja ovog projekta bilo je raznih reakcija od strane učenika.

– Nailazili smo, bit ću iskren, na svakakve reakcije. Neka djeca nisu bila, nažalost, upoznata o nekim obljetnicama, o odgovorima na naša pitanja kad bi ih pitali znaju li tko su prvi nekoliko poginulih hrvatskih branitelja. Gledali su u čudu, nisu znali. Moje je mišljenje da malo škole rade, nisu krivi ni ravnatelji, nego jednostavno takav im je program. Kako sam imao prilike čuti, oni valjda dva sata godišnje imaju na temu Domovinskog rata i mislim da bi trebalo malo više poraditi na tome da se što više stavi tema Domovinski rat u škole. Mi smo voljni, a nadam se i kolege i iz drugih udruga koji vidim da su počeli s tim predavanjima, i evo, tu smo, na poziv dolazimo i vrlo rado ćemo održati predavanje gdje god treba, smatra Adžić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...