Ako ste dobili ovaj mail, nikako ga ne smijete otvarati!

Ukoliko ste  u proteklih dana zaprimili e- mail agenta iz Službe za identifikaciju i obavještajne poslove Obavještajne jedinice hrvatske policije koji vas poziva da u najkraćem mogućem roku posvetite pažnju privitku koji vam je dostavljen uz mail, odmah ga izbrišite.

Iz policije upozoravaju kako takva služba ne postoji, a privitak je  mogući malware ( štetni ili zlonamjerni software) Zlonamjerni softver (eng. malware, skraćeno od malicious software) je zloćudni (zlonamjerni) softver namijenjen infiltraciji računala bez znanja njegovog vlasnika, odnosno korisnika. Softver se klasificira kao zlonamjerni softver ovisno o njegovoj (štetnoj) namjeni.
Ovo je phishing računalna prijevara. Nemojte otvarati privitak i odmah izbrišite mail.

Phishing“ (engl. fishing – pecanje) je pojam kojeg je u današnje vrijeme većina građana imala prilike negdje čuti i vjerojatno da je da mnogi znaju što on znači, no ipak postoji jaz između poznavanja značenja toga pojma i prepoznavanja situacije koja se odnosi upravo na tu radnju.

Ukoliko zaprimite poziv ili e-mail osobe koja se predstavlja kao djelatnik banke/državne ustanove/davatelja internetskih usluga i slično te ista od vas traži osobne podatke i podatke o bankovnom računu, nikada nemojte davati takve podatke (banke, državne ustanove i dr. neće tažiti takve podatke od vas) te provjeriti je li pozivatelj osoba koja se predstavlja (povratno nazvati broj pozivatelja i kontaktirati provjerene brojeve banke, ukoliko se predstavlja kao djelatnik banke).

Nemojte nikada odavati podatke o svojim bankovnim računima (posebno PIN-ove, jednokratne autorizacijske kodove, brojeve bankovnih kartica, CVC brojeve) drugim osobama.

Ukoliko ste zaprimili poziv ili mail nepoznate osobe koja od vas traži da joj ustupite svoje osobne i financijske podatke, budite sumnjičavi i zatražite savjet policije!

Obzirom da se skoro svakodnevno pojavljuju novi načini računalnih prijevara, važno je informirati se radi čega Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi preventivnu kampanju „SafetyNet- Bitka za sigurnost“.
Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome..

Također, posjetite stranice Web heroj- Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...