FOTO Na rivi pronađeni ostaci kuće Trigari iz 19. stoljeća, poznate i kao Poštanska zgrada

Radovi na uređenju šetnice na zadarskoj rivi donijeli su još jedno zanimljivo arheološko otkriće i to svega na nekoliko centimetara od površine. Naime, prilikom izvođenja radova otkriveni su temelji zgrade porušene u Drugom svjetskom ratu.

– Radi se o kući Trigari, od Remigio Trigarija, koja je izgrađena negdje oko 1875. godine. Na potezu od 15-ak metara otkriveni su ostaci masivnih zidova i njihova debljina varira od 70 do 100 centimetara. Pronađene su dvije podrumske prostorije koje su bile nadsvođene. Zanimljivost je da se ti ostaci, odnosno ta kuća nekad zvala i Poštanska zgrada jer je u prizemlju te kuće Trigari bio i poštanski ured. S jugozapadne strane ta sama zgrada zatvarala je i Trg Laurana koji je bio tad, možemo slobodno reći, sjedište samoga grada jer tu je u blizini bio i gat za brodove tako da su tu ljudi pristajali. Na samom tom trgu bio je i kafić Lloyd tako da je to zaista bilo središte gradskog života. Sad mi otkrivamo te ostatke pa će biti zanimljivo vidjeti što ćemo u nastavku vidjeti, saznali smo od muzejskog savjetnika iz Muzeja antičkog stakla u Zadru dr. sc. Berislava Štefanca koji provodi arheološki nadzor radova na projektu partnernog uređenja rive.

Zanimljivo je da će se, po završetku radova, dio tih zidova prezentirati u budućoj šetnici tako da će građani moći vidjeti te ostatke iz 19. stoljeća.

– Otkop je prilično plitak, svega do 30 centimetara dubine tako da je zanimljivo vidjeti da ti zidovi porušenih zgrada doslovno počivaju na samoj površini. Na svega 5-6 centimetara površine već se naziru stari zidovi te građevine, kazao nam je Štefanac.

Inače, arheološki nadzor će trajati do lipnja tako će tu biti vjerojatno još ostatak drugih građevina, kao što je palača Borelli itd., najavio nam je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...