FOTO U Karinu obilježen Dan sjećanja na VRO Maslenica i na razaranje Franjevačkog samostana i crkve

U Karinu Donjem obilježen je  Dan sjećanja na VRO Maslenica i na razaranje franjevačkog samostana i crkve Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije. Pobunjeni Srbi, na tada okupiranom prostoru,  u znak odmazde za VRO „Maslenica“ 13. veljače 1993. godine opljačkali su, miniranjem razrušili i obeščastili crkvu i Franjevački samostan u Karinu – spomenik kulture. Protjerali su franjevce, opljačkali i uništili kulturno blago sačuvano kroz šest stoljeća franjevačkog života.

Franjevački samostan Blažene Djevice Marije u Karinu podignut je u 15. stoljeću, na ruševinama benediktinske opatije, sagrađene u 9. stoljeću. Kameni križ od pletera u zidu samostanskog hodnika svjedoči iz doba hrvatskih narodnih vladara i karinskih Lapčana.  U tom kraju naseljavaju se u 15. stoljeću franjevci. Franjevci su ostali u Karinu i nakon turskog osvajanja. Godine 1560. fra Blaž je dobio dozvolu od kliškog sandžak-bega da popravi „kloštar“ Sv. Marije kod tvrđave Karina. Na početku Kandijskog rata (1645- 1669) samostan je razoren. temeljitu obnovu doživio je tek početkom 18. stoljeća. Za vrijeme Domovinskog rata srušen je do temelja i ponovno obnovljen iz državnog proračuna i sredstvima Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Blagoslovom samostana i posvetom crkve 2. Kolovoza 2006., sveto je zdanje ponovno stavljeno u službu Bogu i hrvatskom narodu.

Jučer je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob franjevaca odana počast svim žrtvama Domovinskog rata.

Vijenac su u ime Zadarske županije položili pročelnici Katarina Miletić i Josip Vidov, a počast su odala i izaslanstva Ministarstva branitelja RH, Ministarstva obrane RH, Grada Zadra, Obrovca, Benkovca i Općine Novigrad te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Molitvu odrješenja predvodio je fra Petar Klarić, gvardijan samostan sa svećenstvom provincije Presvetog Otkupitelja.

Svetu misu za Domovinu slavio je fra Andrija Bilokapić, a liturgijske dijelove pjevala je klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...