HZZO ukida doplatu na najčešće korištene lijekove za dijabetičare

Nakon što je početkom godine uvedena doplata na najviše korištene inzuline Hrvatskoj, od 12. veljače ta se doplata ukida jer se vraćaju na osnovnu listu lijekova.

Bez doplate za osobe na intenziviranoj terapiji ponovno će će biti inzulini brzo djelujući Fiasp u staklenim ampulama; brzo djelujući Novorapid u staklenim ampulama; pred miješani NovoMix 30 u jednokratnom penovima (FlexPen).

Međutim, mnoge kategorije dijabetičara tip 2 koji nisu na intenziviranoj terapiji i dalje će nadoplaćivati pojedine inzuline.

“Po tome smo već godinama daleko najlošiji u regiji! U Sloveniji, pa čak i u Srbiji i Bosni se pravo na izbor odgovarajućeg inzulina smatra osnovnim ljudskim pravom i niti jedna kategorija dijabetičara/osiguranika ne doplaćuje niti jedan inzulin. U Hrvatskoj HZZO redovno inicira spuštanje cijene inzulina koju plaća proizvođačima što samo po sebi nije problem. Ono što jest ozbiljan problem je da se svaki neuspjeh HZZO-a u obavezno slama na leđima osiguranika i uvodi se doplata, pa je tako početkom 2024. godine uvedena doplata na inzuline od najpopularnijeg proizvođača koji zauzima preko 85 posto tržišta”, kaže Davor Skeledžija, glavni urednik portala nainzulinu.com.

Dodaje kako se otkupne cijene inzulina i svih ostalih lijekova više ne objavljuju na web stranicama HZZO-a što je dodatan udarac na transparentnost zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.

“Kronični bolesnici s dijabetesom ovisni o injekcijama inzulina zaslužuju da ih se periodički ne uznemirava uvođenjem i ukidanjem doplata na lijek bez kojeg ne mogu živjeti. Nismo mi ništa lošiji od zdravstvenih osiguranja susjednih država, i mi zaslužujemo stabilnost i povjerenje. Uvođenjem i ukidanjem doplata na ključne lijekove se gubi vjera u zdravstveni sustav i neometani pristup lijekovima u Republici Hrvatskoj”, zaključuje Skeledžija, prenosi N1. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...