NOGOM U PRSA Iz MUP-a RH stigao odgovor: Nasilni zadarski policajac mora na edukaciju kako se takvo ponašanje ne bi ponovilo

Nakon što su i zadarska policija i tužiteljstvo procijenili kako u slučaju incidenta u kojemu policajac nogom u prsa udara privedenog mladića na podu nema kaznene odgovornosti, odgovor smo zatražili i od Ministarstva unutarnjih poslova RH.  Podsjetimo, u Općinskom državnom odvjetništvu o video snimci nastaloj 12. studenog prošle godine prilikom potrage za navijačima koji su napali delegaciju Crvene zvezde, odgovorili su nam da “u konkretnom slučaju nisu proizišli elementi koji bi ukazivali na učin kakvog kaznenog djela za koje se kazneni progon poduzima po službenoj dužnosti, slijedom čega nema osnova za daljnje državnoodvjetničko postupanje”.

Jednako su naveli i u Policijskoj upravi zadarskoj obrazlažući kako “provedenim mjerama i radnjama nije utvrđeno prekoračenje policijskih ovlasti tijekom postupanja policijskih službenika koji su postupali na mjestu događaja”.

No, da nešto u cijeloj ovoj priči ne štima kazuje odgovor MUP-a na naše pitanje o tome slaže li se i Ministarstvo da u ovom slučaju nije riječ o prekoračenju policijskih ovlasti te znači li to da djelatnici MUP-a imaju odobrenje tući privedene osobe. Odgovor je intrigantan: najprije navode da  u ovom slučaju nema ozljeda, a onda da je policajac samo podigao nogu prema mladiću i “nije bilo fizičkog kontakta”, ali na kraju istog tog policajca šalju na dodatnu edukaciju “kako se takvo ponašanje ne bi ponovilo”!

– Uvažavajući nekoliko važnih činjenica – kako tijekom postupanja policijskih službenika nije došlo do uporabe sredstava prisile, kako nije došlo do ozljeđivanja ili teškog ozljeđivanja sudionika, kako nakon događaja nitko od sudionika nije izjavio prigovor na način postupanja policijskih službenika niti je zatražio liječničku pomoć iza koje bi postojala relevantna liječnička dokumentacija – inspiciranje cjelokupnog događaja nakon objave snimke obavili su osposobljeni policijski službenici Policijske uprave zadarske. To je ujedno i razlog zbog kojeg ste odgovore na Vaše novinarske upite dobivali s razine policijske uprave, a ne Ministarstva unutarnjih poslova u sjedištu, stoji u odgovoru iz Kabineta ministra u kojemu su očito pogledali i snimku incidenta.

– Uvidom u snimku objavljenu na Vašem portalu te iz dostupne dokumentacije (još jednom napominjemo kao ne postoji liječnička dokumentacija koja bi potvrdila udarac i/ili ozljeđivanje!) ne može se sa sigurnošću utvrditi da je došlo do fizičkog kontakta između policijskog službenika i mladića koji je sa skupinom drugih mladića zatečen kako vikom i galamom u 2:30 sati u noći remeti javni red i mir građana. Ono što je iz snimke vidljivo jest da je policijski službenik podigao nogu iznad osobe, bez fizičkog kontakta među osobama i bez daljnje namjere fizičkog napada. Navedeno se smatra metodološki neprihvatljivim ponašanjem koje zahtijeva dodatnu edukaciju policijskih službenika – kako se takvo ponašanje ne bi ponovilo – međutim, ne predstavlja uporište za utvrđivanjem disciplinske odgovornosti, kazali su nam u MUP-u.

Što na kraju reći? Ispada da u slučaju privođenja mladića nije bilo udarca u prsa iako se lijepo vidi da on pada na pod, a nema ni ozljeda, pa na kraju ni stegovne odgovornosti. Ali se mora na edukaciju!? Zašto, ako je sve obavljeno po zakonu i propisima?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...