Prva zračenja na linearnom akceleratoru krajem ove ili početkom iduće godine, a već se radi na nabavci još jednog uređaja

Krajem siječnja održano je svečano potpisivanje i uručivanje Ugovora o javnoj nabavi linearnih akceleratora za prevenciju, dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika na kojem je bio i ravnatelj Opće bolnice Zadar.

Zapravo, time je konačno završila dugogodišnja bitka za to da zadarska bolnica napokon dobije ovaj uređaj kojim će se osigurati veća učinkovitost i kvaliteta liječenja malignih oboljenja, bolja dostupnost te kraće vrijeme čekanja na preglede i zahvate.

Tim povodom razgovarali smo s dr. Vesnom Telesmanić Dobrić, specijalisticom onkologije i radioterapije i voditeljicom Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu Opće bolnice Zadar, kao i članicom predsjedništva Lige protiv raka Zadar, udruge koja je intenzivno godinama radila na nabavci ovog uređaja.

–  Sad je trenutno u tijeku završna priprema prostorija u koje će biti smješten linearni akcelerator. Kraj tih priprema očekuje se u petom mjesecu ove godine, a dolazak samog aparata vjerojatno u drugoj polovici ove godine. No, ono što bih ovim putem naglasila je činjenica da dolaskom aparata potrebna su još dodatna umjeravanja kao bi se povećala sigurnost i preciznost samog aparata i kako bi se zrake koje se upućuju na bolesnika, odnosno mjesto tumora, bile što preciznije, potrebna su umjeravanja koja će trajati par mjeseci tako da mi početak rada na aparatu, odnosno zračenja prvih bolesnika očekujemo krajem ove, odnosno početkom sljedeće godine, naglasila je dr. Telesmanić Dobrić.

U trenutku kad linearni akcelerator u konačnici i dođe, na liječenje će dolaziti ne samo pacijenti iz Zadra.

– Pacijenti će dolaziti iz cijele Zadarske županije, pretpostavljam da će dolaziti i iz susjednih županija, Šibensko-kninske županije i jedan dio Like koji gravitira Zadru. Očekujemo da će pacijentima biti lakše, zato je to sve i krenulo i smisao je svega olakšati, odnosno približiti taj uređaj i kompletno onkološko liječenje bolesniku, naglasila je naša sugovornica.

No, iako još nije stigao ni ovaj prvi, već se razmišlja o potrebi nabavke još jednog linearnog akceleratora.

– Svugdje su vam barem dva aparata jer uvijek postoji mogućnost kvara jednog aparata, onda se bolesnici prebacuju na drugi, tako da mi već razmišljamo o nabavi i funkcioniranju drugog aparata, kazala nam je dr. Telesmanić Dobrić.

Nedavno je ovaj Odjel, odnosno zadarska Opća bolnica, postao prvi u Hrvatskoj koji ima sustav za hlađenje vlasišta kojim se u određenom postotku smanjuje opadanje kose kod bolesnika, a sve zahvaljujući vrijednoj donaciji obitelji Vranković. Vrijedan je ovo doprinos Odjelu koji bi se, kako nam je najavila dr. Telesmanić Dobrić, trebao uskoro otvoriti.

– Rekla bih da smo u završnoj fazi pred otvaranje Odjela za onkologiju. Naime, do sada smo u prostorima Dnevne bolnice u Poliklinici na 3. katu u kojima pružamo sve mogućnosti sistemskog onkološkog liječenja što uključuje kemoterapiju, suportivnu terapiju, imunoterapiju i hormonsku terapiju, ali neke terapije zahtijevaju hospitalizaciju od 48 i više sati što mi za sada nismo u mogućnosti tako da ćemo otvaranjem odjela omogućiti i taj način liječenja. Uređaj koji sprječava gubitak kose zahtijeva duži boravak na Odjelu onkologije pa će nam to omogućiti dodatnu primjenu tog uređaja kod nekih terapija koje se primjenjuju u  kontinuiranoj infuziji, odnosno zahtijevaju hospitalizaciju u bolnici, kazala je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...