TROŠKOVI ŽUC-a Izvješće o zimskoj službi otkriva da se za postavljanje štapova za snijeg potrošilo 38.653 eura

Iznadprosječne temperature ove su se zime odrazile i na rad Županijske uprave za ceste koja je, zbog toplih dana u kojima smo mjerili i do 18 stupnjeva Celzija, imala znatno manje posla nego prošle zime. Ravnatelja Županijske uprave za cestu, Branka Kutiju, stoga smo pitali koliko su intervencija imali prošle godine, a koliko ove, te koliko su novca svojim poslovnim partnerima za to isplatili.

Naime, Županijske ceste surađuju s tvrtkama koje rade na održavanju cesta, za što im iz svojega budžeta isplaćuju i sredstva po dostavljenom računu. Saznajemo kako se fakture ŽUC-u ispostavljaju svakoga mjeseca, a zadnja koju su dobili je ona za siječanj.

– Nemamo posebnih intervencija jer se svakoga dana zna koja je temperatura, pa ukoliko je ona plus dva i naniže, posipa se ukoliko nema snijega. A ako snijega ima, čisti se. U odnosu na prošlu godinu, snijega je dosad bilo manje, a teško je reći što će biti do isteka zimske službe koja traje do 15. travnja. Dakle, svakoga dana kontinuirano pratimo stanje na terenu kako bismo vidjeli gdje ima snijega, a to je uglavnom područje Gračaca, pojašnjava Kutija koga smo pitali i koje tvrtke za njih obavljaju poslove održavanja cesta i u kojim ih intervalima plaćaju.

– Raspisujemo natječaj za redovno održavanje, u sklopu kojega je i zimska služba. Taj tko dobije posao zimske službe radi na izvlačenju linija, mijenja znakove, kosi travu, krpa udarne rupe i asfaltira ceste do 3.000 kvadrata. Na kraju svakoga mjeseca izvođač radova dostavlja građevinske knjige, a mi to provjeravamo i ovjeravamo, a oni svakoga mjeseca ispostavljaju račun, kazao nam je Kutija.

Zimsku službu provodi im zajednica ponuditelja Filius s kojom imaju ugovor do kraja lipnja, a osim njih, ceste održavaju i tvrtke Colas i Prvi treptač.

– Svakoga mjeseca izvijeste nas o situaciji, pa su tako za siječanj bili obavezni do 5. veljače dostaviti izvještaj. Mi ga sada provjeravamo, a nakon ovjere oni nam dostave račun temeljem kojeg ih se plaća, pojašnjava ravnatelj ŽUC-a.

Iz izvještaja o utrošku sredstava za održavanje cesta tako je vidljivo da je Županijska uprava za ceste ove godine utrošila znatno manje sredstava za zimsku službu. Za razdoblje od 1. studenog 2022. do 31. siječnja 2023. godine za stavku “priprema zimske službe” potrošeno je 38.653 eura,  a u izvješću stoji da je bila riječ o postavljanju štapova. Riječ je o štapovima koji zimi označuju rub kolnika i naznačuju pružanje ceste.

Puno više utrošeno je za sredstva za rad strojeva i radnu snagu, na što je otišlo 208.575 eura, dok je za materijal za posipanje cesta plaćeno 18.800 eura za 980 tona soli.

Prema izvješću ŽUC-a, za pripremu zimske službe u razdoblju od 1. studenog prošle do 31. siječnja ove godine potrošeno je 35.000 eura, a za rad strojeva i radne snage 157.894 eura. Soli za posipanje ove je godine potrošeno dvostruko manje, odnsono 425 tona.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...