RAZOTKRIVANJE Predsjedniku Komisije za dodjelu u najam socijalnih stanova, AZOP odobrio objavu liste korisnika

Danas u 13 sati u gradskoj upravi održan je sastanak Komisije za dodjelu u najam gradskih stanova. Sastanak je sazvao predsjednik, DP-ov Damir Biloglav, nakon što je od Agencije za zaštitu podataka (AZOP) dobio zeleno svjetlo za objavu imena korisnika socijalnih stanova Grada.

Naime, Biloglav se Agenciji obratio nakon što je u Komisiji naišao na otpor pokušavajući pokrenuti objavu liste korisnika. Na zadnjem mu je sastanku rečeno da se  lista korisnika ne može objaviti zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka, no Biloglav ovo obrazloženje nije prihvatio, već se za mišljenje obratio AZOP-u. Napominje kako dobiva stalne dojave s terena o ljudima koji nemaju pravo biti u socijalnim stanovima te da je riječ o “falšim siromasima”. 

– Shvatio sam da neki korisnici socijalnih stanova u ovoj komisiji i u gradskoj upravi imaju one koji ih žele zaštititi te da ne žele čačkati po ovom spisku, kaže Biloglav, dodajući kako se imena korisnika od javnosti kriju samo zato da se ne bi saznalo da su neki građani stan “dobili po vezi, a ne po kriterijima”.

No, Agencija je očito prosudila kako se u objavu podataka može ići jer u njihovom odgovoru stoji kako se mogu objaviti nužni podaci “kako bi se javnost na odgovarajući način upoznala s okončanim postupko dodjele gradskih stanova u najam”:

– Slijedom navedeno držimo kako bi, primjerice, objava imena i prezimena podnositelja, mjesta prebivališta (bez adrese), ukupnog broja bodova, rednog broja osobe na listi prvenstva, podataka o stanu, iznosu najamnine i roku na koji se stan daje u najam, bila dovoljna za ostvarenje transparentnosti postupka dodjele u najam gradskih stanova i mogućnosti javne kontrole raspolaganja javnim sredstvima, a bez pretjeranog izlaganja nepotrebnih osobnih podataka najmoprimaca javnosti koji se ne bi smjeli objaviti (osobito podataka o radnoj/zdravstvenoj sposobnosti i sudjelovanju u Domovinskom ratu), stoji u odgovoru Agencije koja na kraju Biloglavu čak preporučuje objavu liste korisnika socijalnih stanova.

– U tom smislu treba naglasiti kako je u svrhu transparentnosti postupka i raspolaganja proračunskim sredstvima, odnosno stanovima u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, potrebno objaviti osobne podatke najmoprimaca gradskih stanova, budući da pravo na zaštitu osobnih podataka nije apsolutno pravo, već isto može biti ograničeno kada su u pitanju viši ciljevi (npr. transparentnost raspolaganja javnim sredstvima zbog kontrole javnosti), navodi Agencija za zaštitu osobnh podataka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...