Dukić: Ovo nevrijeme bilo je prvi veliki test za novoizgrađeni sustav odvodnje

Do 11.40 sati služba 112 zaprimila je ukupno 53 poziva građana Grada Zadra za pomoć u sanaciji posljedica nevremena u kojem je tijekom prošle noći palo 164 l kiše po četvornom metru. Najveća količina izmjerena je u intervalu od 23  do 24  sata, kada je palo 77 l/m2 što premašuje prosječnu mjesečnu količinu oborina u ožujku, javljaju iz Grada Zadra.

Do 11.45 sati, na području Zadra postrojbe JVP obavile su 27 intervencija crpljenja poplavljenih dijelova stambenih i poslovnih objekata, a preostalo je još 25 prijavljenih intervencija. Na pojedinim lokacijama voda se još slijeva ili izvire, a kako bi se sve potrebne intervencije obavile u najkraćem vremenu, JVP Zadar, koja trenutno na terenu ima sedam ekipa, formira još dvije ekipe te se očekuje dolazak dodatnih vatrogasnih timova iz DVD-ova  Sveti Filip i Jakov i  Pag.

– Imali smo noćas ogromnu količinu oborine koje je, nažalost, bila uzrok poplavljivanju podruma i garaža  u zapadnim dijelovima grada. Zahvaljujem svim gradskim interventnim službama na brzoj reakciji. Održao sam jutros sastanak sa svim nadležnim službama, a prema do sada zaprimljenim dojavama, vjerujem kako neće biti potreba za sazivanjem Stožera Civilne zaštite. Pozivam građane da za potrebe crpljenja vode iz poplavljenih objekata nazovu dežurne službe JVP i Odvodnje koje su osigurale dodatne kapacitete. Također, na dežurni telefonski broj Crvenog križa 091 622 9094 mogu zatražiti korištenje isušivača i odvlaživača, dok s Čistoćom mogu dogovoriti odvoz glomaznog otpada. Za sve ostale potrebe, ostaje dežuran telefonski broj 023 208 185 u Gradskoj upravi – izjavio je nakon obilaska terena gradonačelnik Branko Dukić.

Cestovne ophodnje su još tijekom noći radile na prohodnosti gradskih prometnica. U tijeku je čišćenje prometnica od nanosa na Krešimirovoj obali, a veći nanosi su i u Ulici kotarskih serdara i Ulici Nikole Šopa, križanju ulice Kontrada s Putom Vrela i dijelu Benkovačke ceste. Tijekom jutra na dio prometnica u Petrčanima bit će upućena i dodatna mehanizacija.

– Najviše poteškoća imali smo na području Dikla gdje su radovi na izgradnji sustava odvodnje u tijeku, kao i području Kožina i Petrčana u kojima je tek krenula izgradnja sustava odvodnje u sklopu zadnje faze projekta Aglomeracije. Ovo nevrijeme bilo je i prvi veliki test za novoizgrađeni sustav odvodnje. Područje Bokanjca u ovakvim bi uvjetima bilo najugroženije, a sada koliko imam informacija, nije bilo ni jedne dojave zbog poplavljivanja objekata. Napunili su se i retencijski bazeni, a prema informacijama iz Odvodnje, stanje je uredno. Također, i vodotok potoka Ričina, na kojemu još nisu dovršeni svi radovi, podnio je nalet vode i stanje u tom dijelu je pod kontrolom – izvijestio je gradonačelnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...