BLIŽI SE NAJVEĆI KRŠĆANSKI BLAGDAN: Narodni muzej poziva na radionicu pletenja maslinovih grančica…

Etnološki odjel i Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar organiziraju radionice pletenja maslinovih grančica u pripremi za Cvjetnicu i Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

I ove godine priređuju nam već tradicionalne radionice prilagođene učenicima u osnovnim i srednjim školama, studentima i odraslim osobama. Voditeljice radionica su etnologinja dr.sc. Karmen Turčinov, dugogodišnja vanjska suradnica Narodnog muzeja Zadar i Lucija Sekula, muzejska pedagoginja.

Grančice masline se nose na Cvjetnicu (Cvitnicu) u crkvu na blagoslov. Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan, a slavi se u nedjelju prije Uskrsa. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim gr ančicama te rasprostirući svoje halje, putem kojim je prolazio jašući na magarcu. U spomen na taj događaj na Cvjetnicu se blagoslivljaju na misi maslinove grančice. Maslina je stablo velikog simboličnog značenja: mir, plodnost, vjernost, nagrada, trud. U kršćanskim i židovskim predajama maslina je simbol mira.

Maslina simbolizira i vjernost. Maslinovo ulje napaja svjetiljke, pa joj je i svjetlost jedna od moći. Na otoku Murteru simbolizira trud, put do ljubavi i blagoslova. Kako se ne bi nosile na blagoslov samo otkinute grančice masline postoji tradicija pletenja grančica. To pletenje se radi od masline oprašivača koja se na otoku Murteru zove duška, a riječ je o maslini drobnici. Njeni listovi su simetrično raspoređeni i duguljasti. Mogu se plesti jedna, dvije ili čak tri povezane grančice koje na vrhu završavaju s kiticom od maslinina lišća u koju se upliću cvjetići viole ili ljubičice, takva pletenica od maslina zove se palma.

Blagoslovljene palme tj. maslinove grančice čuvale su se u kućama zadjevene na križeve ili svetačke slike – navodi dr. sc. Karmen Turčinov.

Radionice se održavaju u Edukativnoj dvorani Kneževe palače u terminima:

Ponedjeljak, 18. 3. 2024. – jutarnji termin od 10:00 do 11:30 sati

Utorak, 19. 03. 2024. – popodnevni termin od 16:30 do 18:00 sati

Srijeda, 20. 03. 2024. – popodnevni termin od 16:30 do 18:00 sati

I, da, ne manje bitno- radionice su besplatne za sve sudionike, a maksimalan broj sudionika po terminu radionica je-25 osoba.

Prijave su na e-mail adresi: [email protected] ili putem prijavnog obrasca na http://nmz.hr/hr/edukacija/prijava/. Prilikom prijave potrebno je ostaviti ime i prezime i dob sudionika, kao i termin na kojem želite sudjelovati. Osim navedenih termina u subotu, 23. 3.2024. godine od 10:00 do 12:00 sati, na Narodnom trgu, ispred Etnološkog odjela NMZ-a (Gradska straža) održat će se demonstracija pletenja maslinovih grančica za koju nije potrebna prijava, a namijenjena je svim zainteresiranim prolaznicima.

-Radujemo se Vašem sudjelovanju!- pozvali su iz Narodnog muzeja Zadar.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...