MEĐUNARODNI DAN ŽENA Borba za ženska prava ne smije se svesti na samo jedan dan u godini

Svake godine diljem svijeta 8. ožujka slavimo Dan žena. Tog se dana u brojnim gradovima prosvjeduje, žene štrajkaju i javno ističu nejednakost i diskriminaciju.

Znate li što je prethodilo tomu da se Dan žena slabi baš na taj datum?

8. mart nekad

Jedan od najpoznatijih štrajkova, koji je na neki način postavio i temelje ženskog aktivizma, dogodio se 8. ožujka 1857. godine. Tog su dana radnice u New Yorku štrajkale u tekstilnoj industriji, zahtijevale su bolje uvjete rada i bolje plaće.

Istog tog dana pola stoljeća kasnije, 1908. godine, ponovno se štrajkalo. Tisuće žena koje su radile u proizvodnji odjeće stupile su u štrajk i marširale gradom prosvjedujući protiv uvjeta u kojima rade.

Radile su na manje organiziranim radnim mjestima, na nižim pozicijama i za manje plaće, a često su bile i žrtve seksualnog uznemiravanja. Marširalo se pod sloganom “Kruha i ruža”. Kruh je simbolizirao sigurnost, a ruža kvalitetu života.

Godinu kasnije, 1909., u SAD-u je prvi put proslavljen Nacionalni dan žena predvođen Socijalističkom strankom Amerike. Njemačka aktivistica i socijalistica Clara Zetkin predložila je da se taj dan međunarodno obilježava kao dan na koji će se zagovarati opće pravo glasa.

Ta je ideja usvojena 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji zaposlenih žena u Kopenhagenu, a godinu dana kasnije, 1911. godine Dan žena proslavljen je diljem svijeta.

Tijekom povijesti brojni su pokreti koji su aktivno progovarali o problemu nejednakosti i diskriminacije žena, zbog čega su rušene barijere i zbog čega su žene u konačnici i dobile pravo glasa. Ipak, borba još nije gotova.

8. mart danas

Diljem svijeta 8. mart i dalje se slavi glasno, na ulicama. U Zagrebu se od 2016. godine održava Noćni marš – 8.mart, prosvjed u kojem se maršira ulicama s porukama i problemima s kojima se žene danas suočavaju.

Aktivistice ističu da je to nastavak borbe koju su započele njihove pretkinje, s aktualnim problemima – pitanje femicida, prava na pobačaj, reproduktivna prava, radnička prava, ali i ekološku i ekonomsku krizu.

”Mizoginistima, klečateljima, obiteljašima i transfobima poručujemo: nećete nas prestrašiti, nećete nas ušutkati!” poruke su kakve se mogu čuti na Noćnom maršu, piše Dnevnik.hr.

Svim ženama želimo sretan Međunarodni dan žena uz podsjetnik da se borba za ženska prava i njihov što ravnopravniji položaj u društvu ne smije svesti na samo jedan dan u godini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...