KONTROLIRANA DETONACIJA Uspješno neutralizirana mina u lošinjskom akvatoriju zaostala iz 2. Svjetskog rata

Kontroliranom detonacijom u 12.51 sati uspješno je danas neutralizirana mina u lošinjskom akvatoriju, izvijestila je na svojoj fb stranici Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja.
Ovim činom prestala su ograničenja kretanja u cestovnom prometu na dijelovima Malog Lošinja, kao i u pomorskom te zračnom prometu, građani i gosti otoka Lošinja su obaviješteni o prestanku opasnosti SMS porukom Županijskog centra 112.

 

Podsjetimo, jutros u 6.15 sati sirenama policije i vatrogasaca označen je početak akcije izmještanja mine zaostale iz 2. svjetskog rata koja se nalazi u lošinjskom akvatoriju, a potom i njezine neutralizacije, nakon čega su krenule aktivnosti izmještanja mine, odnosno izrona i pripreme za njezino tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana.
Sve ove aktivnosti proveli su prema planu uspješno i provode ronioci specijalne policije MUP-a.
Uoči početka akcije zbog mjera sigurnosti u potpunosti je evakuirana tzv. crvena zona odnosno područje uvale Čikat. K tome je na snazi je bila privremena zabrana cestovnog, pomorskog i zračnog prometa.
Inače, cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Malog Lošinja u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i drugim žurnim službama.
U sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, a temeljem članka 79. navedenog Zakona, policija u sklopu osiguranja audio-vizualno je snimala spomenutu aktivnost, a građani su se pridržavali danih uputa.
-Na tome im zahvaljujemo te ih pozivamo da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u optimalnom vremenu i dalje pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka- dodala je gradonačelnica u facebook objavi uz nekoliko priloženih fotografija deaktiviranja zaostalog eksploziva.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...