MALI S KOLOVARA Uz film o Ratku Rudiću: Veličina velikih je u skromnosti i samozatajnosti

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili.

U utorak je u Zagrebu održana premijera dokumentarnog filma o životu i djelu najvećeg i najtrofejnijeg vaterpolskog trenera na svijetu Ratka Rudića. O njegovim gotovo nevjerojatnim sportskim dostignućima zna cijeli svijet, ali malo je poznato kako je fenomen Ratka Rudića krenuo sa zadarskih Kolovara, no ne samo njegov, nego i cijele njegove vaterpolske ekipe s kojom se 1961. u tom sportu otisnuo do velebnih dostignuća.

O tome svjedoči i naša stara fotografija koju objavljujemo uz ovu današnju crticu. Svojevremeno nam ju je posudio još jedan vaterpolski velikan prof.dr.sc. Frane Nonković, upravo igrač zadarskog “Jedinstva” (prije i poslije “Zadar”) iz Rudićeve generacije sa zadarskih Kolovara.

Gdje se još u vaterpolu dogodilo da u taj sport krenu u istoj ekipi čak četiri velikana toga sporta!? Na priloženom presliku fotografije Ratko Rudić sjedi prvi na zidiću, do njega je G. Perović pa stomatolog akademik prof.dr.sc. Vjekoslav Jerolimov, visoki vaterpolski djelatnik i svjetski veteranski prvak.  Slijede S. Perović i N. Abatinović. Prvi čuči pokojni Frane Nonković, najveći zadarski i jedan od najvećih naših vaterpolista svih vremena, također vrlo uspješni trener državnih reprezentacija i mnogih klubova. Do njega je V. Jončić pa braća prof.dr.sc. Boris Labar i Damir.

A Boris Labar ugledni je hematolog, svjetski stručnjak za leukemiju i limfome, bivši odlični vaterpolist pa predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog vaterpolskog saveza, čije je komisije član i Vjekoslav Jerolimov. U cijeloj ovoj gotovo nadnaravnoj priči poanta svega je što su sva četiri velikana, iako postali svjetske veličine, ostali kakvi su i počeli – naši Ratko, Vjeko, Boris i Frane s Bazena.

Zdravi i zadovoljni bili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...