METEO Što je danas lijep i sunčan dan, ne cijeli ipak…Ili… a ‘oće li i kad “marčana”?

Što je danas lijep i sunčan dan. Em, što je danas subota…

E, subota će nas čekati sve do 24:00, ali sunčano i vedro, nažalost i ne baš. Možda.

Dakle, prema prognozi DHMZ-a, prijepodne nam u cijeloj zemlji slijedi uglavnom sunčano, od sredine dana u većini krajeva promjenljiva naoblaka. Navečer sa sjeverozapada ide jače naoblačenje s kišom, mjestimice i grmljavinom, uz pad temperature u noći u višem gorju susnježica, a ponegdje bi moglo biti i- snijega. Pričamo naravno o prognozi za RH. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, uglavnom poslijepodne ponegdje jak, potkraj dana na sjeveru sjeverni, moguće s jakim i olujnim udarima. Na Jadranu slabo i umjereno, prema kraju dana mjestimice jako jugo, na sjeveru navečer jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 17 do 22 °C, ponegdje u Gorskom kotaru i Lici malo niža.

A sutra?

Promjenjivo oblačno u zemlji sa sunčanim razdobljima. Ponegdje kiša, većinom na Jadranu i lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito u Dalmaciji. U Gorskom kotaru i Lici mjestimice susnježica i snijeg, uglavnom u noći i ujutro, vjetar većinom slab, ponegdje umjeren jugozapadni, u noći još sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu slab i umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u prvom dijelu dana na sjeveru bura, lokalno na udare jaka i olujna, na jugu jugo,  najniža jutarnja temperatura od 0 do 6, na Jadranu 9 do 14 °C. Najviša dnevna temperatura između 8 i 13, na Jadranu 14 i 19 °C. Ukratko- za srednji Jadran- pretežno vedro, poslijepodne postupno naoblačenje, mjestimice uz kišu, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom uz obalni pojas..

Pitate se- gdje je nestala “marčana bura”, njih tri, a ne samo 1.

Pučka vjerovanja uz ožujak vezuju tri “marčane bure” – što ima temelja u činjenici da je ožujak jedan od najvjetrovitijih mjeseci na Jadranu, a bura najčešći vjetar. Pučki meteorolog čak predviđa i tri datuma u ožujku u kojima se bura javlja, ali su oni različiti u pojedinim krajevima. Osobito često se navode 7., 17. i 27. ožujka, a ponegdje – na srednjodalmatinskim otocima – 7., 14. i 21. ožujka. Te “prognoze” treba uzeti s rezervom jer se dogodi da tih dana bura uopće ne zapuše, pa i da izostanu sve tri marčane bure. Klimatolozi DHMZ-a napravili su verifikaciju datuma pojave bure (objavljeno u meteorološkom časopisu Jadranska meteorologija) koje spominje pučku meteorolog, no utvrđeno je da pri nadnevci stvarnog pojavljivanja bure ne odgovaraju datumima pojave bure koje spominje pučki meteorolog, odnosno da nema dovoljno pravilnosti, piše Dalmacija Danas. Jer, ožujak je razdoblje složenog prijelaza zime u proljeće, a lokalna gibanja u sklopu opće atmosferske cirkulacije nisu svake godine jednaka. Inače, na širemu području bura prosječno najčešće i najjače puše u prvoj dekadi ožujka, najrjeđe u drugoj, a opet je česta krajem treće dekade, kad se jave jača, ali kratkotrajna zahlađenja. Ove godine, u dosadašnjem tijeku ožujka, bilo je jedva nekoliko dana s burom kojih niti jedna ne može dobiti “titulu” – “marčana”. Tako je još jednom pobijeno vjerovanje da se pučke “tri marčane bure” moraju dogoditi. Kao što se nije dogodio hladan ožujak nakon tople zime, tako ožujak bez bure i hladnoća ne znači da će ostatak proljeća biti prohladan i nestabilan. Ipak, zadnjih smo godina u drugom dijelu proljeća znali “zaglaviti” u nestabilnom vremenu, a nije posve isključeno da će tako biti i ove godine, 2024. Pa…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...