Ministar Beroš: U Osijeku sve je spremno za uspostavu Helikopterske hitne medicinske službe; Ulaze li i Zadar i okolica u sustav ili su po običaju zaboravljeni?

„Sve je spremno za početak rada Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) – medicinski timovi, piloti, helikopteri, baze i oprema. Ova Vlada i zdravstvena administracija nakon više desetljeća postiže mnogima nedostižno – uspostavlja projekt HHMS-a od strateške važnosti za građane, a do prvog službenog polijetanja brojimo još samo šest dana. Medicinski djelatnici i u Osijeku educirani su i osposobljeni za zbrinjavanje hitnih pacijenata u svim zračnim intervencijama te će, vjerujem, u narednom razdoblju spasiti mnoge živote. Zajedničkim snagama na pragu smo realizacije projekta od velike važnosti za javni zdravstveni sustav“, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. prilikom posjeta osječkom timu HHMS-a koji danas završava ciklus edukacija potrebnih za rad u helikopteru.

„Osječkom timu HHMS-a danas je zadnji dan edukacije prije prve helikopterske intervencije. Opremljeni specifičnim znanjima i vještinama potrebnima za rad u helikopteru, spremni su za početak rada službe koja osigurava kvalitetnu, brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb svim građanima i posjetiteljima Republike Hrvatske“, dodatno je istaknuo zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn. te napomenuo da edukacije medicinske posade, koje su trenutno u završnoj fazi, jamče sigurnost prilikom HHMS operacija – i posadi i hitnim pacijentima.

Završni dio edukacija uključuje tehnički i medicinski aspekt rada u helikopteru. Tehnički dio  podrazumijeva stjecanje znanja o zrakoplovstvu i zrakoplovnim propisima, zrakoplovnoj terminologiji, teoriji letenja, raspodjeli putnika, meteorologiji, standardnim operativnim postupcima i komunikaciji između članova posade prije leta, ali i o procedurama u slučaju kriznih situacija te specifičnosti fizioloških učinaka letenja. Medicinski aspekt edukacije poseban naglasak stavlja na praktični proces učenja i osposobljavanja u helikopteru, uključujući učenje kroz simulacije različitih scenarija temeljenih na realnim kliničkim okolnostima i medicinskim patologijama, a s kojima će se timovi HHMS-a susretati prilikom zbrinjavanja hitnih pacijenata.

„Završetak ciklusa edukacija predstavlja početak novog poglavlja, ne samo u profesionalnim karijerama medicinskih članova posade, već i u sustavu hitne medicine koji je uvođenjem civilnog HHMS-a zaokružio svoju priču“, dodao je zamjenik ravnateljice HZHM-a napominjući da su edukacije unaprijedile profesionalnu i stručnu kompetentnost formiranih timova HHMS-a i pripremile ih na potencijalne izazove rada u HHMS-u.

Edukaciju u skladu sa smjernicama Europske unije provodi pružatelj usluge HHMS-a u Republici Hrvatskoj, izabran na provedenom međunarodnom natječaju javne nabave.

„Osvijestimo kako činimo značajan iskorak za sve nas – zajedno s Vladom Republike Hrvatske i  Ministarstvom zdravstva zajedno s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu kao i zavodima za hitnu medicinu na razini županija, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, vama medicinskim timovima – svi smo doprinijeli, da nakon više desetljeća, uspostavimo ovaj model pružanja hitne medicinske pomoći koji je od strateške važnosti za javni zdravstveni sustav te za sve građane i posjetitelje Hrvatske,“ zaključio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. te na kraju dodao kako je uspostava HHMS-a jedan od značajnih reformskih iskoraka i temelj daljnjeg razvoja, ne samo hitne medicinske službe, već zdravstvenog sustava u cjelini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...