NA STANOVIMA HNK Zadar dočekuje momčad čije ime je nastalo iz ‘”dišpeta” prema Hajduku!

U subotu od 15 sati se igraju utakmice 21. kola četvrtog ranga natjecanja, 3.NL-jug. Vodeći na ljestvici HNK Zadar – na Stanovima će ugostiti trećeplasiranu momčad prvenstva Junak iz Sinja. Utakmicu će suditi Lukša Klaić (Konavle).

Nogometni klub Junak osnovan je 18. srpnja 1916. godine. Godine 1922. uzima ime Velebit, a 1924. vraća ime Junak. Klub su osnovali nogometni entuzijasti koji su po gradskim livadama naganjali kožnu loptu. Mahom su to bili sinjski studenti koji su studirali u Splitu, Zagrebu i drugim gradovima te su i u svom gradu željeli zaigrati nogomet.

Ime kluba je nastalo iz “dišpeta” prema Hajduku pa su Sinjani rekli – ako Split ima Hajduka onda Sinj mora imati Junaka! Dres kluba je plave boje, ali su svoje utakmice na početku stoljeća igrali u crno-bijeloj kombinaciji jer se zbog siromaštva nisu mogle nabaviti tkanine plave boje za dresove. U klupskim vitrinama nalazi se preko 250 trofeja s raznih natjecanja.

Kao zanimljivost spomenimo – kako je i legendarni sportski TV komentator Mladen Delić igrao nogomet u Junaku – dok se navijačka skupina koja prati Sinjane zove “Maligani”.

U ostalim utakmicama 21. kola igraju:

Hrvatski vitez – Primorac Biograd

Kamen – Zagora

Omiš – Neretvanac

Uskok – Neretva

Vodice – Sloga

GOŠK Dubrovnik – Zmaj

Split – GOŠK Kaštela

Ljestvica:

HNK Zadar 47 bodova, Zagora 44, Junak 37, GOŠK Kaštela 34, Hrvatski vitez 33, Primorac 32, itd.

Strijelci:

16 golova: Matej Maretić (Zagora)

12: Ivan Mastelić (Junak), Ivan Krajina (Zagora)

11: Krešimir Luetić (HNK Zadar)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...