PARLAMENTARNI IZBORI Zbog pogubljene oporbe, HDZ-u se u IX. jedinici smiješi još jedna pobjeda

Dogodio se prvi veliki gaf u kampanji – SDP je organizirao prosvjede, no na njih se gotovo nitko nije odazvao. Da nije bilo stranačkih aktivista, na skupovima u pet gradova mogla bi se izbrojati svega šačica ljudi. U SDP-ovoj je koaliciji ovo zazvonilo na alarm je se pokazalo da Milanovićeva kandidatura za premijera ipak nije donijela toliki porast rejtinga stranci. Istina, odmah nakon najave predsjednika RH o ulasku u izbornu utrku SDP-u je podrška porasla, no ipak ne dovoljno da bi mogli reći kako su oni ta snaga koja može donijeti promjene Hrvatskoj.

Naime, što se dogodilo? Upravo ono što se događa u svakoj priči u kojoj netko naglo poleti. SDP se nakon Milanoviće objave kandidature za premijera razbahatio, što mu se osvetilo odlaskom čak
triju stranaka. Šef stranke, Peđa Grbin, i dalje izgleda kao da je dobio na lotu, no koalicija se raspada kao kula od karata. Što će od ove predizborne bajke o velikoj koaliciji protiv HDZ-a na kraju ostati najbolje će se vidjeti u I. izbornoj jedinici u kojoj će se sučeliti Plenković i Milanović, ali i u VII. i IX. koje obuhvaćaju Zadarsku županiju.

Naime, zašto? U IX. jedinici HDZ redovito dobiva minimalno osam mandata i ovdje su u svim izbornim ciklusima neprikosnoveni. Koliko god im situacija s gradskom izvršnom vlasti izgledala loša, a loša je, po svim parametrima anketnih istraživanja HDZ u ove dvije jedinice premoćno pobjeđuje. Na zadnjim su izborima osvojili osam mandata, a na ovima se, unatoč Milanovićevom ulasku u izbore, nadaju i većem broju. Što im daje pravo za to? Loša oporba. Naime, analizirano li liste HDZ-a i ostalih zadarskih stranaka uočit ćemo nepobitnu činjenicu – nemoć i nesnalaženje većine njih da složi listu od 14 kandidata. Neki su na izborne liste čak stavili ljude koji su napustili politiku, a neki svega nekoliko tjedana o izbora – liste još niti nemaju! I to je ona slaba zona oporbe zbog koje HDZ u IX. jedinici uvijek odnosi pobjedu. Ma koliko god im gradonačelnik Branko Dukić svojim nesnalaženjem u politici napravio štetu, HDZ je na parlamentarnim izborima uvijek uspijevao ostati homogen i pokazati svoju premoć. Blokada gradskog proračuna i niz afera vezanih za gradsko rukovodstvo, poput puta u New York, kupnje slike “Mediterraneo” za basnoslovnu svotu novca iz gradske blagajne, osvetile su se Dukiću i njegovim suradnicima.

Međutim, oporba u Zadru toliko je nepripremljena da je sve očitije kako će HDZ-ova lista, unatoč lošem radu izvršne vlasti, i ovoga puta odnijeti pobjedu. Naime, pogledajmo samo najnoviju situaciju u kampanji u našem gradu.Ne može političar koji je na lokalnim izborima predstavljao najveće iznenađenje, Enio Meštrović, par tjedana do izbora, na pitanje hoće li u utrku za parlement, reći da to “ovisi isključivo o zdravlju pojedinih članova moje obitelji”. Pa, kampanja je odavno počela. Stranka je već osnovana i o tako ozbiljnim odlukama poput odlaska na izbore ne govori se kako to ovisi o zdravlju familije. Da, zdravlje ja najvažnije, ali onda se ostaje s njima kući, umjesto što se ide u osnivanje stranke jer se zdravstveno stanje članova obitelji znalo i par dana ranije prilikom registracije strake.

Što je s ostalom opozicijom u Zadru? Izgubljeni su, nedefinirani i – bez izbornih lista. Za HSS se više i ne čuje, HNS je u zemlju propao, a većina stranaka u Gradskom vijeću još nemaju ni lista prijedloga. Je li u ovakvoj situaciji HDZ-u teško ostvariti još jednu pobjedu? Ne. I tako će i ostati sve dok HDZ ne dobije kvalitetnu, promišljenu i autentičnu oporbu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...