PILOT PROJEKT KREĆE U ZADRU Malenica: Obnova zemljišnih knjiga povjerava se javnim bilježnicima

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u Zadru su sudjelovali na sastanku s temom akcijskog plana obnove zemljišnih knjiga u Zadarskoj županiji. Kako je izvijestila sutkinja ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave Jadranka Nižić-Peroš, Općinski sud u Zadru prvi započinje s pilot obnovom zemljišnih knjiga povjeravanjem javnim bilježnicima. To će ubrzati postupke i omogućiti, uz ostalo, da se projekti financirani iz EU fondova realiziraju u Zadarskoj županiji.

– U tijeku je obnova zemljišnih knjiga za 18 katastarskih općina u Zadarskoj županiji. Dok je za njih 16 sve pripremljeno da bi se moglo krenuti u obnovu zemljišnih knjiga. Unatrag nekoliko godina imali smo problema s ažurnosti i efikasnosti u postupcima obnove zemljišnih knjiga. Reagirali smo na način da smo odobrili zapošljavanje dodatnog broja sudskih savjetnika, točnije njih devet. Omogućili smo predsjednici suda da isplaćuje i naknade za prekovremene sate. Mijenjali smo zakon o zemljišnim knjigama kako bi upravo u Zadarskoj županiji dio obnove zemljišnih knjiga mogli povjeriti javnim bilježnicima i to će zapravo kao pilot projekt u RH prvo krenuti upravo ovdje u Zadru gdje će se dvije katastarske općine povjeriti javnoj bilježnici, istaknuo je Malenica.

Naglasio je kako je cilj ovog pilot projekta maksimalno ubrzati sve postojeće postupke, svjesni činjenice kako je u čitavoj Hrvatskoj gotovo 25 posto obnova zemljišnih knjiga upravo u Zadarskoj žiupšaniji.

– Tu imamo jako veliki interes općina i gradova za obnovu zemljišnih knjiga, koji su uvidjeli korist od tog postupka, a sve s ciljem kako bi se riješili imovinsko-pravni odnosi i ono što je bitno, a vezano je uz povlačenje EU sredstava da imamo što je moguće više riješenih imovinsko-pravnih odnosa. S obzirom koliko je to bitno, idemo to prioritetno rješavati do kraja godine. Napravili smo i nekakav plan kako bi se sve to skupa ubrzalo. Dali smo suglasnost za devet sudskih savjetnika i natječaj je u tijeku. Pripremili smo i nove izmjene zakona u zemljišnim knjigama gdje ćemo uvesti posebne zemljišno-knjižne i sudske savjetnike koji će se baviti isključivo pitanjem zemljišnih knjiga i rješavanjem zemljišno knjižnih predmeta. Fokus nam je u narednom razdoblju rješavanje imovinsko – pravnih odnosa i to radimo zajedno s državnom Geodetskom upravom, naglasio je Malenica.
Na sastanku se posebno razgovaralo i o važnosti ubrzavanja postupaka vezanih uz Ravu i Sestrunj, odlagalište Diklo te Bokanjac, Kožino i Crno.

– Imamo plan kako do kraja godine sve to maksimalno ubrzati, ali Zadarska županija je specifična. Svi gradovi i općine su pokrenuli postupke obnove shvaćajući važnost za same gradske uprave i općine da im to olakšava prijavu za brojne europske projekte i raspolaganje samom imovinom, kazao je Malenica dodajući kako upravo stoga fokus stavljaju upravo na zemljišne knjige i rješavanje zemljišnih knjiga, što je prema njegovim riječima generator novih investicija, ali isto tako i rješavanja stambenih pitanja za naše sugrađane.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...