SIMBOLIČNOM DODJELOM KLJUČEVA Riješeno stambeno pitanje za obitelji petorice hrvatskih ratnih vojnih invalida

Jedna od zadaća koje ima Ministarstvo hrvatskih branitelja je i stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja, odnosno hrvatskih ratnih vojnih invalida te dragovoljaca Domovinskog rata koji udovoljavaju uvjetima za stambeno zbrinjavanje. Tako su s današnjim danom u Gradskoj knjižnici u Zadru petorici hrvatskih ratnih vojnih invalida dodijeljeni ključevi stanova kao vid njihovog zbrinjavanja. Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Darko Nekić najavio je kako s današnjim potezom njihova briga za branitelje ne prestaje te je ujedno najavio kako je u planu s istom svrhom i gradnja još jedne zgrade u Zadarskoj županiji, i to u Sv. Filipu i Jakovu.

– Stanovi su prosječne veličine oko 80 četvornih metara, kupljeni su putem Agencije za posredovanje i promet nekretninama, za što je utrošeno 507 tisuća eura, a dodjeljuju se sukladno Listi prvenstva. Kasnije ćemo dodijeliti još jedan stan jer smo ih unutar ove kvote kupili 6. U Zadarskoj županiji u mandatu naše Vlade putem MHB stambeno je zbrinuto 220 stradalnika, od kojih 45 dodjelom stana, 122 isplatom stambenog kredita te 53 osobe isplatom financijske potpore, a za kredite i potpore utrošeno je gotovo 3 milijuna eura, istaknuo je Nekić.

Na ovaj način je u cijeloj Hrvatskoj od 2016. godine putem MHB stambeno zbrinuto 3754 stradalnika Domovinskog rata, odnosno članova obitelji smrtno stradalog HB, HRVI i dragovoljaca iz Domovinskog rata.

– Dodijelili smo 665 stanova te 1465 stambenih kredita i 1624 financijske potpore, u ukupnom iznosu od oko 41 milijun i 200 tisuća eura. Dodatno, putem Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kroz modele davanja u najam i darovanjem stanova i kuća te građevinskog materijala za obnovu ili izgradnju kuće, stambeno je zbrinuto ukupno 3132 braniteljskih obitelji (HB i HVO), naglasio je Nekić.

Sveukupno je u mandatu ove Vlade, putem MHB i MPUGDI, stambeno zbrinuto 6886 braniteljskih obitelji (HV i HVO).

– U tijeku je organizirana izgradnja stanova u Podstrani i Sv. Filipu i Jakovu, kako sam prije spomenuo. Nastavljamo i s preuzimanjem praznih i derutnih stanova od drugih državnih tijela, koja će se nakon kompletnog uređenja dodijeliti stradalnicima Domovinskog rata, zaključio je državni tajnik.

Svečanosti su nazočili i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić, zadarski dožupan Šime Vicković, gradonačelnik Branko Dukić te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata s ovog područja.

U Gradskoj knjižnici ključeve, kao rješenje svog stambenog zbrinjavanja dobili su Ivica Ražov, Denis Kresoja, Vedran Franov, Denis Stojanov te Đani Zorić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...