Umirovljenici reagirali: “Premijer Plenković najavio smanjenje mirovina?”

Iz umirovljeničkog bloka Umirovljenici zajedno (Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno, Demokratska stranka umirovljenika) pitaju se je li predsjednik Vlade Andrej Plenković indirektno najavio smanjenje mirovina, piše N1.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Svi koji su pozorno slušali što je predsjednik Vlade Plenković obećao napraviti u „novom“ mandatu je da će prosječna plaća rasti do 1600 € a mirovine za 25% što se na prvu mnogim umirovljenicima učinilo kao izvrsna vijest. Naravno da će HSU odnosno Gabričević i Silvano Hrelja kao koalicijski partneri HDZ-a (uz SUH i MUH) sve navedeno glorificirati jer je tih 25% najavljenog povećanja mirovina kroz naredne 4 godine slično prijedlogu HSU-a za kojeg smo već dokazali da je prevara koja u stvarnosti znači smanjenje mirovina u odnosu na plaće.

Lako izračunati da sadašnja prosječna mirovina od cca 500 € u prosječnoj plaći od 1200 € čini cca 41%. Ako za 4 godine prosječna plaća bude najavljenih 1600 € a prosječna mirovina od 500 € se poveća za 25% će za 4 godine iznositi cca 625 € što je u odnosu na najavljenu prosječnu plaću od 1600 € tek 39% ili pad od 2%. Mnogi ne shvaćaju da nominalni rast plaće ili mirovine zapravo ništa dobrog ne znači ako je inflacija praćena rastom cijena veća od rasta plaća i mirovina što se u Hrvatskoj događa već nekoliko godina. Radi navedenog i imamo porast broja siromašnih umirovljenika kojima usprkos rekordnom rastu mirovina kroz protekle 4 g. konstantno pada kupovna moć, a pada jer cijene rastu više i brže od mirovina.

Nije slučajno da Plenković veće plaće izražava nominalno a povećanje mirovina u postotku. Mnogima rast neto prosječne plaće sa 1200 na 1600 € zvuči i više no lijepo, ali ako se u istoj rečenici navede da će se prosječna mirovina od 500 € povećati za samo 125 € odnosno sa 500 na 625 € onda sva prethodna „ljepota“ nestaje u trenu. Sukladno obećanju HDZ-a još iz 2016. godine prosječna mirovina je već trebala biti veća za 220 € odnosno biti na obećanih 720 € ili 60% prosječne plaće. Ne da novim programom HDZ ne kani ispuniti već dato obećanje o rastu mirovina do 60% prosječne plaće već u svom programu najavljuje pad mirovina sa 41% na 39% prosječne plaće što je potpuno neprihvatljivo za umirovljenike.

Ovo što promovira premijer Plenković je ponavljanje PR priče o navodnim uspjesima HDZ-a, o nikada većem rastu mirovina i plaća što je zapravo samo posljedica velike inflacije a ne rasta našeg gospodarstva koje realno gledajući nikada nije bilo u lošijem stanju. Nikada Hrvatska nije proizvodila manje hrane a istovremeno više uvozila, baš kao što nikada više sredstava iz fondova EU nije dolazilo u Hrvatsku uključujući i ona za gospodarski oporavak. Rast BDP-a Hrvatske se bazira na povećanoj potrošnji umjesto povećanju proizvodnje uz stvaranje novih vrijednosti što je posljedica pogrešno strukturiranog gospodarstva koje se sve više oslanja na turizam i uslužne djelatnosti. Umirovljenici u nastalim političkim previranjima ne smiju ostati po strani ili biti nijemi promatrači jer to može rezultirati i vlastitoj propasti. Umirovljenici u ovom veoma turbulentnom povijesnom trenutku radi svog radnog i životnog iskustva moraju jasno i odlučno preuzeti svoj dio odgovornosti za budućnost zemlje koju su i
sami stvarali. Ne želimo biti ničija marioneta ili moneta za potkusurivanje već tražimo podršku, posebno osiromašenih umirovljenika, kako bi se zajedno obračunali sa siromaštvom i svima onima koji ga uporno nameću samo kako bi na muci umirovljenika mogli parazitirati.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...