VELIKI POVRATAK: Dobro nam došla Gladuša! Najveselija regata na Jadranu opet u Sali mami na stotine sudionika…

Najveselija regata na Jadranu, dobro poznata Gladuša, godinama okuplja na stotine sudionika. Ovogodišnje jedanaesto izdanje koje se održava 13. travnja, nakon duge četiri godine, u Dugootočko mjesto Sali poziva sve zaljubljenike u jedrenje, ali i dobru zabavu! Tradicionalni sajam otočkih proizvoda, ”Tovareća mužika” i mnoga druga iznenađenja, pozivaju vas da otvorite jedra…

Ovog travnja, brojni obožavatelji jedrenja imat će razloga za veselje, jer će nakon četiri godine moći ponovno okušati svoje vještine na uvijek zanimljivoj ruti oko saljskog arhipelaga. Kao i prethodnih godina prihod od popularne Gladuše odlazi za ljetnu Školu jedrenja, odnosno nabavku adekvatne opreme, što je dodatni vjetar u leđa malim zaljubljenicima u jedriličarstvo.

Bogati popratni sadržaji spajaju tradiciju i zabavu

Osim što će posjetitelji moći uživati u prekrasnim jedrima na regatnom polju, bogati popratni sadržaji nakon utrke rijetko koga će ostaviti ravnodušnim. Park prirode Telašćica i ove godine će mnogima biti nezaobilazna lokacija, na kojoj će moći ovjekovječiti uspomene s čarobnog otoka.

Uz otočke rukotvorine sa Sajma otočkog proizvoda sudionici i posjetitelji moći će uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, a kao i prethodnih godina pjesme i plesa neće nedostajati. Publika će se upoznati s tradicionalnom saljskom glazbom, poznatijom kao ”Tovareća mužika”, koja se ističe po svojoj ritmičnosti te ostavlja dubok dojam na slušatelje, a iz organizacije obećavaju još mnogo glazbenih iznenađenja koja će publiku rasplesati do kasno u noć.

Mudatne kao zaštitni znak regate…

Regata Gladuša osim po veselom tonu, prepoznatljivoj ruti i bogatom popratnom sadržaju, ističe se i po još jednoj specifičnosti. Naime, umjesto brojeva na jedrilici koriste se stare “mudante”, koje jedriličari moraju obući kako bi ih sudac mogao vidjeti na ulazu u cilj. Saljani su se za taj pomalo nesvakidašnji način označavanja odlučili zbog nedostatka financijskih sredstva pri osnutku regate. Umjesto skupih naljepnica, poslužili su se starim mudantama kako bi označili brojeve na brodicama koje su s vremenom postale jedan od prepoznatljivih elemenata regate, podsjeća nas Lucija Šišeta.

Nakon deset uspješno održanih regata, Gladuša se smatra jednom od najvećih regata na Jadranu, a za njezin rast i razvoj zaslužni su i mnogi sponzori koji Gladušin zabavan duh podržavaju od samih početaka: Mardešić d.o.o., TZ Dugi otok, Park prirode Telašćica, Komunalno društvo Dugi otok, Općina Sali, Mulić Sali, Zadarska županija, Angelina Yacht Charter, Navigo Yacht Charter, Printshop, Marex-gel, Maraska, Kvikprint, a ove godine veliku podršku imaju i od Pojoda Yacht club iz Zagreba.

Tu su još i mnogobrojni pokrovitelji nagrada i svečane večere koju jedriličari imaju priliku probati nakon regate, poručuju nam vrijedni organizatori tradicionalno nezaobilaznog događanja…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...