ZA BOLJE SUTRA Dikljanima na ponos i diku: pošten i dostojanstven odnos prema prošlosti

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili.

U gradskoj četvrti Diklo, na ulazu u staru jezgru na Krešimirovoj obali, poljanica je sa spomenikom Dikljanima koji su u Drugom svjetskom ratu poginuli kao žrtve fašističkog terora.

Odmah pored tog spomenika je vrlo lijepi kip nazvan Domovina, a ispred kipa kamena ploča s urezanim stihovima Lijepe naše. Stotinjak metara od te poljanice prema središtu stare jezgre spomenik je prvom predsjedniku suvremene države Hrvatske Franji Tuđman kojeg je 2005. izradio zadarski akademski kipar Ratko Petrić. Lijepo su Dikljani postupili što su zahvalili i za velike žrtve i za velika djela, bez obzira na vrijeme i društvene (političke) odnose kad su se događala.

Već ta činjenica o njima puno govori, a također i spomenik dikljanskoj ženi – zahvala majci radnici, patnici, nositeljici obitelji. U danas središtu Dikla posebice se ističe portal ispisan prijepisom teksta  darovnice kralja Petra Krešimira, s čime su Dikljani naročito ponosni, jer njime kralj potvrđuje posjedovanje Dikla i darivanje samostanu sv. Krševana.

Svi su se ovi povijesni spomenici skladno uklopili u ljepotu dikljanske turističke ponude, koja je donedavno cvjetala, a zbog već dugo vremena raskopanog dijela stare jezgre ne uklapa se više kao prije. Štoviše, jako šteti. Do kada će tako? Dikljani kažu do daljnjega. Pozdrav svim Dikljankama i Dikljanima i čestitke na vjeri u bolje sutra i strpljenju.

Zdravi i zadovoljni bili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...