11. SAZIV HRVATSKOG SABORA ČINIT ĆE I ZADARSKE SNAGE U Zagreb odlaze Erlić, Bilaver, Babić, Šimičević, Glasovac, Dragić i Biloglav

Hrvatska je danas izabrala predstavnike za 11. saziv Hrvatskog sabora. O tome koji će ih zastupnici u iduće četiri godine predstavljati i tko će dobiti priliku formirati novu Vladu i upravljati državom, odlučivalo je nešto više od 3 milijuna 733 tisuće birača, od čega samo u Zadarskoj županiji njih 153.947, odnosno prema podacima DIP-a 60.167 birača striktno u gradu Zadru.

Prema prvim neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo u 21 sat možemo samo zaključiti kako se poprilično razlikuju od rezultata objava prvih izlaznih anketa koje su u javnost plasirane od 19 sati netom nakon zatvaranja 6544 biračkih mjesta. Prema prvim izlaznim anketama, kao što je bilo i za očekivati, HDZ je u IX. jedinici opet slavodobitnik, dobiva osam mandata, SDP-ova koalicija tri, Most dva i Domovinski pokret jedan mandat. Na parlamentarnim izborima 2020. godine imali smo sličnu situaciju, HDZ je osvojio osam mandata, Restart koalicija tri, Domovinski pokret kojega je tada vodio Miroslav Škoro dva te Most jedan mandat, dok ostale stranke nisu niti prešle izborni prag.

U VII. izbornoj jedinici, kojoj pripada sjeverni dio Zadarske županije, prema prvim izlaznim anketama HDZ-ova koalicija ima sedam, SDP-ova četiri te Možemo!, Domovinski pokret i MOST po jedan mandat.

HDZ dakle opet, kao i nakon parlamentarnih izbora 2020. kada je osvojio 66 mandata, slavi novu pobjedu i sasvim je izvjesno kako će sa svojim koalicijskim partnerima, mada ove godine u nešto težim uvjetima, sastavljati novu Vladu koju će činiti 151 zastupnik. Naime,  prema izlaznim anketama Ipsosa HDZ-ova koalicija osvojila je 65 mandata, SDP-ova koalicija 42, Domovinski pokret 13, Most 9, Možemo 6, IDS 4, Fokus 2 te Nezavisna platforma Sjever 2 mandata.

U HDZ-ovom stožeru u Medulićevoj standardno, povici “pobjeda, pobjeda”, slavlje i pjesma. Kandidati s liste HDZ-ove koalicije za IX. izbornu jedinicu ne skrivaju zadovoljstvo osvojenim brojem mandata, iako im nije bilo nimalo lako mobilizirati svoje glasače i simpatizere kao što je to bilo prijašnjih godina.

Osim ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Šime Erlića sasvim je izvjesno kako će svoje mjesto u novom sazivu Hrvatskog sabora naći i državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, za kojeg nema sumnje kako će sličnu poziciju zadržati i u novom sazivu. Posve je izvjesno da će se u njemu naći i zadarski dogradonačelnik Ante Babić, koji je na osmom mjestu HDZ-ove koalicijske liste u pobjedničkoj IX. jedinici. Saborska zastupnica Nikolina Baradić i načelnik Općine Preko, Jure Brižić za sada ipak ostaju u Zadru, odnosno Preku. Saborski zastupnik Rade Šimičević, koji se našao na sedmom mjestu liste u VII. izbornoj jedinici kojoj je nositelj potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved,  s obzirom na sedam osvojenih mandata u ovoj izbornoj jedinici, također si je osigurao još jedan mandat u Hrvatskom saboru.

– Današnji dan je praznik demokracije. Sva četiri cilja koja smo imali ostvarili smo. Prvi cilj je bio dobiti preko 60 mandata. Još se glasovi broje, DIP još nije izašao s konačnim rezultatima, ali već sada s velikom sigurnošću možemo reći kako ćemo imati svakako preko 60 mandata, što je ogroman uspjeh nakon osam godina Vlade Andreja Plenkovića. Drugo, osam mandata u IX. izbornoj jedinici je svakako ogroman uspjeh. Ponovili smo rezultat iz 2020. godine. To je bio također jedan od ciljeva koji smo si zacrtali i ostvarili. Treći cilj je bio pobijediti u gradu Zadru, što i jesmo. A kao četvrto, moram naglasiti, a nije nimalo manje važno, svi oni koji su radili probleme gradonačelniku Branku Dukiću, gradu Zadru, probleme u funkcioniranju Gradske uprave, a nalaze se u Gradskom vijeću i sada su bili na listama za Sabor, nisu prošli dalje. I ne samo da nisu prošli, već su doživjeli potop, poručio je predsjednik ŽO HDZ-a, Božidar Kalmeta nastavljajući:

– Građani grada Zadra i cijele Zadarske županije su takvim hohštaplerima rekli NE! Mi nećemo da nas vi predstavljate, ne nudite nam ništa, poručili su im danas glasači diljem Hrvatske. Želim stoga, još jednom zahvaliti svima koji su danas izašli na izbore, posebno onima koji su dali glas HDZ-u. Sigurno nisu pogriješili. Naime, obećavam kako će HDZ i dalje voditi sigurnu, stabilnu i prosperitetnu Hrvatsku, zaključio je Kalmeta.

Lista SDP-ove koalicije “Rijeke pravde”, uz podršku i sudjelovanje još uvijek aktualnog predsjednika Zorana Milanovića, u IX. izbornoj jedinici osvojila je tri mandata. Tako nositeljica liste, saborska zastupnica Sabina Glasovac ponovno odlazi u Sabor, jednako kao i njezina stranačka kolegica gradska vijećnica Irena Dragić, dok se na sedmom mjestu liste predsjednik zadarskog SDP-a i gradski vijećnik Daniel Radeta, ipak nije uspio dobaciti do vrata Sabora.

– Stvarno bih htjela zahvaliti građanima i građankama koji su izašli na ove izbore i pokazali da ipak možemo napraviti određene iskorake i jednom u četiri godine iskoristiti mogućnost da odlučujemo o pravcu u kojem će ići Hrvatska. Ovo će biti duga, duga noć, vrlo neizvjesna, ali i dani koji su pred nama nose vrlo zanimljive i napete događaje. Ono što me veseli, bez obzira što su nas mnogi osporavali ove četiri godine i što smo se borili s vjetrenjačama, SDP je pokazao ne samo da je najjača opozicijska stranka koja će vrlo brzo preuzeti odgovornost za Hrvatsku s koalicijskim partnerima, nego da je SDP jedna od rijetkih stranaka koja bilježi rast povjerenja birača, odnosno građana u nas, naglasila je nositeljica SDP-ove liste u IX. izbornoj jedinici, saborska zastupnica, Sabina Glasovac dodajući:

– Mogu komentirati ove izlazne ankete koje zapravo kažu da če HDZ-u biti puno teže složiti vlast, odnosno većinu, negoli će to biti nama s našim potencijalnim koalicijskim partnerima. Ne bismo još srljali gledati previše naprijed jer imamo jako puno rubnih mandata i znamo da naš sustav može poprilično izmijeniti i ove izlazne ankete te sam uvjerena da će to ići u pravcu upravo stranaka koje pripadaju lijevom centru, poručila je Glasovac.

Domovinski pokret do, za sada, jednog mandata u IX. izbornoj jedinici stigao je na krilima nositelja liste, liječnika i gradskog vijećnika Damira Biloglava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...