GUSARSKI POHOD NA PH U Zadar dolazi iznimno talentirani sastav iz vrha mlade ženske odbojke u Dalmaciji i RH…

Pomorski ratnici i ratnice, hrabri/hrabre, odvažni/odvažne, za razliku od pirata uglavnom su branili svoj -dom i nisu imali/le razbojnički -kod, već po svemu znanome do kraja urođeno poštovanje i respekt prema snazi suparnika… Uz borbenost, tu su snaga, čvrstina, spretnost, snalažljivost, izdržljivost, pronalazak rješenja u svim mogućim situacijama, međusobno bodrenje, pomaganje, ali ništa bez izvrsne kondicije, uvježbanosti i znanja. Ne, niste promašili rubriku, nismo na nekim povijesnim stranicama, nego na stranici – sporta. A tu su Gusari, ustvari „Gusarice“- o njima se radi, zamijetili ste možda i iz uvoda-  broj 1. Ili- službeno- OK Gusar.

Kad taj pojam koristimo u Lijepoj Našoj, rijetki su koji ga uz onaj na Neretvi i kod Senja, ne povezuju s lokalitetom na ušću Cetine, i to s pravom, jer – i ovi povijesni su u najvećoj mjeri, a ove današnje u cijelosti- „dobro“, kažu nam, „uz nekoliko naših super prija“ – iz Omiša.

Po mnogima, opet, poznavateljima sporta i sportskih prilika, najugodnije su iznenađenje, možda najtalentiranija, a ako ne onda sigurno među najdarovitijima- ženska odbojkaška skupina u Dalmaciji, pa i RH.

Potvrda su tome i aktualni rezultati na nizu natjecanja u mlađim naraštajima. Pa idemo nekim redom – najprije na Regionalno prvenstvo za Mlađe Kadetkinje (2009+) u organizaciji Odbojkaškog saveza Splitsko-dalmatinske županije, tu su u jakoj konkurenciji 17 klubova najuspješnije bile odbojkašice OK Gusar iz Omiša koje su postale prvakinje Dalmacije sa samo jednim izgubljenim setom u šest utakmica!

Za vikend 16/17.3. okrunile su se zasluženo zlatom! Njihova grupa B igrala se upravo u Omišu u dvorani OŠ Josipa Pupačića i neizmjerno su zahvalni ravnateljici Davorki Deur što im je to omogućila.

-Ta dvorana je naš dom, tu je nastala ova prekrasna priča. U grupnoj fazi ugostili smo ekipe OK Šibenik 91, OK Vodice i OK Zadar, redom dobre ekipe protiv kojih nije bilo ni malo jednostavno igrati. Prvu utakmicu protiv Šibenika otvorile smo loše i izgubile prvi set rezultatom 25:14- otkrivaju nam Marija Vitaić-Mihaljević, mama, i Sanja Vitaić, trenerica. U pratnji su se u nevjerici sabrale i ohrabrile cure podsjetivši ih na cilj koje su hrabro same sebi zadale i na kojem su marljivo radile i mentalno i fizički, a to je upravo postati dalmatinskim prvakinjama…

-Utakmica je završila rezultatom 2:1( 14:25,25:16,15:6), od tog trenutka pa sve do finala gledali smo hrabru, borbenu i odvažnu ekipu koja do konca turnira više nije izgubila ni jedan jedini set u preostalim susretima! Nakon odigrane grupne faze kao prvoplasirani iz grupe B bez izgubljene utakmice nastavljali smo natjecanje sutradan u Splitu, u četvrtfinalu pobijedili smo jako dobru ekipu ŽOK Dubrovnik rezultatom 2:0. Nakon polufinala, pobjeda 2:0 protiv OK Kaštel Lukšić, čekala nas je i kraljica vikenda- finalna utakmica protiv OK Split, jedne jako respektabilne ekipe koja nas je do sada u završnicama uvijek nadigravala i pobjeđivala. Ovaj puta- nije bilo tako, pred prepunim tribinama naše cure disale su kao jedno, postale doslovno neprobojna tvrđava i ostvarile najbolji rezultat u povijesti kluba- postale prvakinje Dalmacije nadigravši u svakom pogledu snažnog suparnika. Rezultatom 2:0 (25:20,25:9). Suze radosnice su tekle u potocima i trenericama i igračicama i roditeljima i navijačima. Predivno nešto… – u dahu nam i uglas, s puno emocija prepričavaju Sanja i Marija.

Za OK Gusar nastupile su, pod stručnim vodstvom trenerica Milene Muše, Sanje Vitaić i Nike Mandić: Veronika Munitić, Branka Opačak, Pia Tomić, Ema Stanić, Marta Lozo, Marta Klarić, Marija Opačak, Tonia Vita Mihaljević, Nina Lozić, Karla Škarica, Roza Zemunik, Cvita Stanić, Andrea Cvitković i Ema Čagalj.

-Cure su uglavnom iz Omiša, tri iz Nemire, jedna Stanići, dvije Dugi Rat…Ne bi isticale nikoga jer su radile jedna za drugu i bile baš prava ekipa. Neka cijeli članak bude upravo u tom tonu…sve za jednu jedna za sve!- ponosne na svoje djevojčice, ops djevojke, savjetuju nas. I neka.

A fešta, kako je protekla…

-Haha. Nikakva spektakularna proslava, otišle smo na pizzu s curama nakon prvenstva i poslale ih na odmor, oslobodile ih škole sljedeći dan. Naporan vikend je bio iza nas, a čeka nas uskoro i Državno prvenstvo u Zadru, tako da smo tek na pola puta! E ako tamo uspijemo napraviti značajan rezultat onda ćemo slaviti do dugo u noć!- najavljuju nam Sanja i Marija. Trenerica Milena Muše dodaje, pak, i komentira:

-Prije samog turnira cure su imale jasan motiv koji ih je vodio do krajnjeg cilja. Turnir smo otvorili teškom utakmicom protiv ekipe Šibenik 91 u kojoj smo na kraju okrenuli rezultat i pobijedili. Pozitivno otvaranje turnira i pobjeda dala je curama vjetar u leđa te ih ohrabrila za daljnje natjecanje prvenstva. Korak po korak, s maksimalnom koncentracijom na svaku utakmicu došli smo do našeg postavljenog cilja da postanemo prvakinje Dalmacije, jako sam ponosna na naše cure i zaista lijep je osjećaj biti trener mladim, pristojnim, perspektivnim djevojkama koje slušaju i poštuju vaš rad- tvrdi Milena.

Veronika Munitić-srednji bloker:

-U subotu kada sam ušla u dvoranu , nakon napornog, ali zabavnog, radnog tjedna sve je bilo nekako drugačije, sve smo bile spremne i govorile jedna drugoj da idemo na Državno i da možemo mi to! Prva utakmica bila nam je najteža, ali nakon nje sve je išlo kako treba. Toliko je bila dobra atmosfera, toliko podrške i ljubavi na terenu da se to ne može opisati. Hvala trenericama na svemu što su nam pružile jer bez njih ne bi ostvarile rezultat koji jesmo. Ukratko, nezaboravno iskustvo!

Branka Opačak, primač pucač:

-Osjećam se presretno, ali i umorno nakon osvojenog prvog mjesta na prvenstvu Dalmacije, napokon se sav naš trud i rad isplatio, pokazale smo što sve možemo i kakav smo tim. Mislim da na Državnom možemo postići odlične rezultate i da nam nitko ne može ništa, ako damo sve od sebe, budemo složne i disale kao jedno kao i na regionalnom…

Pia Tomić, tehničar:

-Na prvenstvu mi je bilo predobro jer smo dale sve od sebe da ostvarimo dio našeg cilja i to smo napravile kao ekipa. Baš mi je drago da smo pokazale što zapravo znamo i možemo. Osjećaji nakon prvenstva su bili neopisivi. I dva dana nakon pitala sam se je li to san i je li moguće da smo uspjeli. Ovo prvenstvo me još više uvjerilo i naučilo da mi to možemo i da smo to zaslužile svojim trudom i napornim radom!

Ema Stanić, dijagonala tehničaru:

-Meni je na prvenstvu bilo odlično! Naša atmosfera na terenu je bila fantastična, sve smo oba dana natjecanja bile kao jedno, bez ljutnji i bodrile jedna drugu. Nakon svega osjećam se pre ponosno na cure i na sebe, a pogotovo na trenerice što su uložile ovoliko truda i dovele nas do našeg cilja- da postanemo prvakinje Dalmacije! Presretna sam…

Odbojkaški klub Gusar postoji od 1998 godine, ali od 2016. kada ga je preuzela Sanja Vitaić pred gašenje počinje ozbiljno funkcionirati kao klub- prijavljuje se na sva ponuđena natjecanja i igra lige u svim uzrasnim kategorijama. Postaje član Odbojkaškog saveza Splitsko dalmatinske županije i krovnog Hrvatskog odbojkaškog saveza.

-Krenuli smo s nekih četrdesetak djevojčica, a sada nakon malo više od sedam godina brojimo blizu dvjesto članica. Imamo tri stalno zaposlene trenerice, magistre kineziologije s najvišom odbojkaškom licencom. Ja sam tu od početka, trenerica i predsjednica kluba. Nika Mandić, bivša je seniorska reprezentativka, Milena Muše godinama je igrala u najvišem rangu državne odbojke, obje tridesetogodišnjakinje, predivne žene, vrhunski pedagozi koji su stavili svu svoju ljubav i znanje na raspolaganje imaju moje bezuvjetno povjerenje i slobodu u radu- priča nam Sanja. Napredovalo se itekako od osnivanja do danas…

-Na početku je bilo jako teško, bila sam sama s djecom koja su tek počela i nisu znala previše o odbojci, a ubacila sam ih odmah u vatru utakmica kako bismo što prije ušli u sustav. Puno se gubilo, točnije prve dvije godine sve se gubilo i teži posao bio je tješiti i hrabriti djecu nego učiti ih odbojkaškom sportu. Moje starije kolege i kolegice znale su me tješiti da su to sve ekipe prošle i da je potrebno vrijeme i ustrajnost da se dođe do nekog rezultata. Polako, ali sigurno, napredovali smo iz godine u godinu, počeli se približavati vrhu dalmatinske odbojke, brojka djece zahtijevala je barem još jednog trenera i tu u priču dolazi moja draga kolegica Nika Mandić koja je s nama od 2021. Zajedno smo radile na Kineziološkom fakultetu u Splitu kao vanjski suradnici na katedri – Odbojka. Kako smo uživale u zajedničkom radu sa studentima, tako smo i nastavile ovdje u OK Gusar. Tu smo već imali nekakve značajnije rezultate na županijskoj ali i državnoj sceni. Godinu dana nakon Nike u klub dolazi i Milena Muše, Nikina dugogodišnja suigračica i prijateljica. Zajedničkim snagama dovodimo Gusar na -sami vrh dalmatinske odbojke u svim mlađim dobnim kategorijama. Mini i male odbojkašice već nekoliko godina odlaze na državna prvenstva i osvajaju medalje u županijskim ligama, mlađe kadetkinje prošle godine zauzele su čvrsto drugo mjesto u svojoj županijskoj ligi, no na žalost nisu se uspjele plasirati na državno prvenstvo. Idemo dalje, nema stajanja- ističe trenerica i predsjednica. (Pero Livajić)

TRENINZI I PET PUTA…

Mlađe kadetkinje treniraju četiri puta tjedno, neke i pet- treniraju zajedno s mladom seniorskom ekipom, a većina njih već i igra seniorsku odbojku u 1.b ligi jug gdje ove godine čvrsto drže sredinu poretka.

-Termini za trening za sada su dostatni i zadovoljni smo uvjetima koje ova ekipa ima za rad. Treniramo u večernjim satima u dvorani OŠ Josip Pupačić. Grad pomaže financijskim sredstvima iz Proračuna, ali uglavnom se financiramo iz članarina. Sponzore nemamo, ali u ljetnim periodima kada odlazimo i na državna natjecanja u odbojci na pijesku uvijek se rado odazovu naši donatori, velike omiške firme, koje nam sponzoriraju odlaske na takva natjecanja i na tome im -od srca hvala! Guramo i taj ljetni sport, ali tu na žalost nemamo adekvatne uvjete za rad. Naš san je da u Omišu osvane barem jedan pravi pješčani teren kako bismo i u tom sportu pokazali šta zapravo možemo i umijemo!- tvrdi Sanja. Također, Klub održava i školu odbojke, u gradskoj dvorani Ribnjak. Upisi kreću s početkom školske godine, a sve informacije mogu se pronaći na facebook i instagram stranicama OK Gusar. Svako ljeto u kolovozu  na omiškoj plaži odvija se i besplatna škola odbojke u trajanju  tri tjedna za sve djevojčice i dječake koji se žele okušati u tom sportu. Uz male Omišane i Omišanke „Gusarice“ ugoste i djecu iz ostalih krajeva Hrvatske, čak i svijeta koji se u Omišu zateknu za ljetnog odmora.

MALA ODBOJKA 2011+

Nisu mlađe kadetkinje jedina zlatna generacija. Prije tjedan-dva su i male odbojkašice uzrasta 2011+, nakon rane jutarnje vožnje stigle u Dubrovnik gdje su na prvenstvu Dalmacije od 13 ekipa zauzele 4. mjesto i izborile odlazak na Državno prvenstvo u Zadar zajedno sa OK Brda, ŽOK Trogir i ŽOK Dubrovnik! S njima su putovale na svoje prvo veliko natjecanje i odbojkašice OK Dugi Rat, a da im bude ugodna i sigurna vožnja pobrinuo se LMD Travel, naglašavaju iz Kluba.

MINI ODBOJKA 2013+

Odličan niz se nastavlja i dalje, ove godine smo 3/3! – izvijestili su iz Gusara, pak, prije neki dan. Tri nastupa na Prvenstvu Dalmacije i tri izborena Državna prvenstva. Minići su u Dubrovniku zauzeli četvrto mjesto kao i male odbojkašice i zajedno odlaze u Zadar na DP od 19.-21.04.2024. S njima su isto svoje prvo službeno natjecanje odradili i Minići iz OK Dugi Rat i nakon odigranih utakmica grupe bili fantastična podrška do zadnjeg trena…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...