APEL BRANITELJA Zurak: Tko god da pobijedi, neka nam naprave Veteranski centar, situacija je sve teža!

Ministar branitelja Tomo Medved nedavno je najavio otvaranje novih veteranskih centara po Hrvatskoj kakve već imaju Šibenik Sinj, Petrinja i  Daruvar. Plan Ministarstva je otvoriti ove centre i u Krapini, Osijeku, Senju i Virovitici, ali se spominje i mogućnost orvaranja Veteranskog centra u Zadru.

Riječ je o Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u sklopu kojega je proveden  projekt Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj, kojim su financirani centri u navedenim gradovima. Radi se o ukupnoj svoti od 48 milijuna eura, no treba napomenuti kako je čak 85 posto ili 38,3 milijuna eura financirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Predsjednik županijske Udruge branitelja liječenih od PTSP-a, Jere Zurak, u stalnom je kontaktu s Ministarstvom branitelja te kaže kako se spominje da bi i Zadar mogao dobiti Veteranski centar:

– Vrijeme je da naš grad dobije ovaj centar jer situacija je sve teža, a ja to, na žalost, znam iz prve ruke jer svojim članovima stalno zakazujem preglede u Zagrebu, Rijeci, Splitu i vozim ih u klinike. Sve je više brabitelja oboljelih od karcinoma i srčanih bolesti, a naša je udruga specifična jer okuplja branitelje oboljele od posttraumatskog stresnog sindroma, pa trebamo i psihijatrijsku pomoć. Računamo da bi nam Veteranski centar tu dosta pomogao, planirao sam o tome pitati ministra Medveda, ali nije bio na Danu županije. Zato tko god sutra pobijedi, poručujem  neka nam naprave Veteranski centar, puno će nam pomoći, ističe Zurak.

Naime, njegova uduga ima jednu od najtežih zdravstvenih situacija u svojim redovim s obzirom da velik dio njenih članova boluje od teških bolesti, najčešće karcinoma. Zurak kaže kako je to zasigurno posljedica rata i PTSP-a koji utječe i na fizičko zdravlje. U svemu tome ipak im pomaže i jedna pozitivna stvar, a to su sistematski pregledi što ih je uvelo Ministarstvo branitelja i zahvajujući kojima je velik broj karcinoma otkriven već u startu.

– To nam mnogo znači jer je postotak izlječenja puno veći. I neki sam dan na stranice Ministarstva upisao šest naših članova za sistematski pregled i drago mi je da se rado odazivaju jer i sami vide kakva je situacija s onima kojima je rak otkriven već u uznapredovaloj fazi, ističe Zurak, napominjući kako zadnjih godina u njihovoj udruzi ima jako puno oboljelih od tumora prostate, zbog čega ih stalno potiče na pregled.

Zurak se posebno zahvaljuje Psihijatrijsko ambulanti zadarske bolnice, osobito liječnicima dr. Branki Damjanić i dr. Borisu Škifiću, te ravnatelju Psihijatrijske bolnice Ugljan dr. Mladenu Mavaru i psholozima koji im uvijek pomažu:

– Uvijek su tu za nas, pomažu najviše što mogu i na tome im od srca svima hvala, poručuje na kraju Zurak, dodajući kako vjeruje da će se projekt otvaranja Veteranskog centra u Zadru uskoro realizirati.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...