DOZNAJEMO Nova sjednica Gradskog vijeća početkom svibnja, sljedi još jedan pokušaj izglasavanja proračuna

Za petnaestak dana znat ćemo mogu li se gradski vijećnici ipak usaglasiti te konačno izglasovati gradski proračun. Svi dosadašnji pokušaji propali su, a Ministarstvo financija još 26. siječnja utvrdilo je neusklađenost Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu sa Zakonom o proračunu. Poručujući kako su, kao i uvijek do sada, poštivali odnos snaga u Gradskom vijeću, gradonačelnik Branko Dukić pojasnio je kako su nastojali konstruktivnim pristupom postići zakonit proračun, tako da u Novoj godini mogu normalno funkcionirati i krenuti s realizacijom svih planova i amandmana iz proračuna.

Naime, po Dukiću je ovo “povijesno najveći proračun Grada Zadra, razvojan je i od njega koristi imaju brojni proračunski korisnici i svi građani Zadra” zbog kojega je, kako je istaknuo još u prosincu prošle godine, bez zadrške i otvoreno kontaktirao predstavnike klubova Nezavisne liste Enija Meštrovića i SDP-a kako bi se te nezakonitosti u dogovoru klubova otklonile.

Dukić je čak bio spreman podržati sve amandmane Enija Meštrovića, pa i one koji su apsolutno nerealni te, kako je kazao, plod čistog hira, poput krematorija. Vijećnicima je poručio kako su gradske službe iznalazile načine usklađenja proračunske pozicije za te amandmane samo da bi se proračun konačno izglasovao.

– Da svima bude jasno, nisam to radio zbog sebe, niti zbog bilo kakve političke pozicije, već zato što imam punu odgovornost za donošenje proračuna koji je najvažniji za razvoj Zadra, poručio je Dukić.

Međutim, do danas se ništa nije promijenilo i Grad je i dalje na tzv. tehničkom proračunu. Promjena bi ipak uskoro moglo biti s obzirom da se iduća sjednica Gardskog vijeća planira za prvu polovicu svibnja, saznajemo od predsjednika Vijeća, Marka Vučetića:

– Pročelnica Grada, Mirjana Zubčić, rekla mi je da će do polovice svibnja imati dovoljan broj točaka te da možemo zakazati sljedeću sjednicu. Bit će 10-ak do 15 točaka kako bismo mogli normalno raspravljati te čim gradske službe obrade te točke, sazvat ću sjednicu. Ujedno je ovo moja poruka gradonačelniku kako bi znao koje mu vrijeme stoji na raspolaganju da može kontaktirati zainteresirane vijećnike ukoliko mu je stalo do deblokade proračuna, kaže Vučetić.

Naime, Dukić je krajem ožujka morao donijeti novu odluku o nužnom financiranju nužnih rashoda i izdataka za prvo polugodište, no Vučetić vjeruje kako bi gradski vijećnici ipak mogli postići konsenzus:

– Ova nužna mjera ostaje dva tromjesečja, ali očekujem da bi se iza europarlamentarnih izbora mogao postići dogovor, pri čemu prvenstveno mislim na one koji su izglasali proračun, a to su HDZ i nezavisni vijećnici Enija Meštrovića. Jer Enio je iskazao najviše interesa prema deblokadi proračuna s obzirom da su u proračun uglavljena sredstva koja je upravo on htio, zaključuje predsjednik Gradskog vijeća.

Loša je ovo situacija za Zadar, peti po veličini grad u Hrvatskoj, u kojemu sve stoji i brojni su razvojni projekti na čekanju. Već četiri mjeseca financira se samo hladni pogon, odnosno korisnici gradskog proračuna te ostaje vidjeti hoće li se vijećnici i dalje svađati ili će se konačno usaglasiti oko ovog najvažnijeg gradskog akta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...