EKSKLUZIVNO! PREMIJERA! Spot i pjesma “Kameni Brod (1974/75)”- Tomislav Bralić & Z/11-Pola stoljeća nakon jedinstvenog globalnog košarkaškog fenomena…

Pola je stoljeća prošlo od jedinstvenog globalnog košarkaškog fenomena. Sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća Jugoslavija se dičila uvjerljivo najsnažnijom europskom klupskom košarkaškom ligom; briljirali su: Zadar, Jugoplastika, Partizan, Crvena zvezda, Olimpija, Bosna, Rabotnički i Lokomotiva.

Pa ipak, unatoč silnoj konkurenciji, legendarna momčad s razglednice Donatova grada, predvođena mitskim dvojcem – Krešom Ćosićem i Pinom Giergiom – u sezoni 74/75 trijumfirala je u čak 25 od 26 utakmica!

Poraženi su tek od Jugoplastike, protiv koje zbog ozljede nije igrao veliki Pino. Riječ je odista o jedinstvenom globalnom fenomenu – ekipi stasaloj u Zadru koji je tada brojao manje stanovnika od kvarta bilo koje metropole i čija su dvojica igrača izabrana u prvu petorku Europe! Prava avangarda.

Otud i čuvena krilatica: Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku! U čast spomenutog doba ponosa i slave, gerilska ekipa zadarskih kreativaca, koja u čast neprežaljenoga Kreše Ćosića djeluje pod kodnim imenom Z/11, udružila se s Tomislavom Bralićem i isporučila navijačku pjesmu Kameni brod (1974/75).

U pripadajućem spotu živi je spomenik zadarskoj košarci – veliki Pino Giergia – koji se sa osamdeset i sedam ljeta na plećima – uspravio s loptom u ruci. Uz Pina, u spotu se pojavljuju čak četvorica igrača iz legendarne ekipe: Branko Skroče, Ćiro Perinčić, Zdravko Jerak i Branko Šuljak.

Kroz nisku razglednica i malih mediteranskih epizoda, spot kazuje o vremenima beskonačno udaljenima od ovih današnjih, gdje se tuđina nameće pohlepom – u zakon tržišta traljavo umotanom – surovo vladajući nad zakonom ljudskosti. Nitko iole upućen neće reći da je prije bilo idealno, daleko od toga, no bilo je više duha zajedništva i empatije, romantike, vica i identiteta.

-Evo ga! Prva verzija uključivala je groblje drveća koje mjeri udaljenost između Grada motorne pile i Grada košarke; uključivala je vapaj za nekim boljim i pravednijim Zadrom.  A onda mi je Krešo Butić dobacio košarkašku loptu. Malo je tko vjerovao da će se veliki Pino Giergia odazvati. Odazvao se… nakon moje jedne jedine rečenice! Nakon Pina, na isti su se način odazvali Branko Skroče, Ćiro Perinčić, Zdravko Jerak i Branko Šuljak, sve odreda pripadnici najslavnije zadarske košarkaške momčadi. Nakon toga Miroslav Milić ponudio mi je da biram iz njegove arhive fotografija, s naglaskom na sezonu 74/75., da bi mi potom Granco zatražio novinske tekstove iz spomenute sezone, košarkaške epizode isprepleli smo s kratkim mediteranskim scenama opet kazujući o nekom boljem i pravednijem Zadru, gradu s identitetom, punom pisme, vica i pustolovine… Nemojte preko moba, pogledajte ga na tv-u i dajte mu glasa. Ipak je ovo navijačka pjesma- kazuje nam s nemjerljivom dozom ushita Branimir Ćakić, svojevrsni “spiritus movens”, duhovni pokretač, idejni začetnik, poticatelj,  duša sjajnog uratka. Koautor glazbe, stihova, aranžmana i scenarija spota…

Glazba: Branimir Čakić, Renato Babić & Ivan Ivić

Stihovi: Branimir Čakić & Ivan Grancarić

Glavni vokal: Tomislav Bralić

Pomoćni vokali: Renato Babić & Ivan Grancarić

Gitare & mandolina: Renato Babić Wurlitzer, mellotron gitara, aranžmani za gudače: Ivan Ivić

Bas gitara: Nenad Kačavenda

Bubnjevi: Miroslav Troskot

Aranžman: Ivan Ivić, Renato Babić & Branimir Čakić

Produkcija, miks i master: Ivan Grancarić

Redatelj i snimatelj spota: Ivan Grancarić

Scenarij: Branimir Čakić & Ivan Grancarić

Košarkaške legende kao akteri u spotu: Pino Giergia, Branko Skroče, Ćiro Perinčić, Zdravko Jerak & Branko Šuljak Glumci & suradnici: Damian Mandić, Tamara Šoletić, Tajana Kucelin, Silvija Jurin, Žana Bumber, Jelena Dragobratović, Novela Petrić Gagro, Ema Grancarić, Martina Malta, Mladen Malta, Miroslav Milić, Nebojša Prtenjača, Nikola Marinković, Elkan Petrov, Frane Ostojić, Filip Žuvić, Krešo Butić, Marko Butić, Ivan Grancarić & Branimir Čakić… (P.L.)

KAMENI BROD

Daleko je

Moj grad

Ranjeni kamen

Moj grad

Sjećanja i sjaj

Sjećanja i sjaj

Drvo i hlad

Moj kraj

Suze i san I sjaj …

mojih sjećanja na dom

Sjećanja na dom

Kameni brod…

moj dom

Moje dite ne samuje

Tamo di morem se svi dušama raduju

i pismama se spajaju

Tužan i sam

Moj grad

Srušeni san

Loš dan

Sjećanja i sjaj

Sjećanja i sjaj

Plamen i žar

Moj kraj

Kameni brod

Naš san

Usnuli hram

Je sam (jesam)

Vraćam se sad

U grad

Kameni brod …

moj dom

Moje dite ne samuje

Tamo di morem se svi dušama raduju i pismama se spajaju…

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...