GONG OŠTRO PO SVIMA Milanović je morao dati ostavku, ali Ustavni sud se stavio iznad Ustava!

GONG je danas ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali ni Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.

“Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike sabora da odaberu Milanovića za predsjednika vlade”, smatra Gong.

Većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirano kršio Ustav, no, dodao je Gong, Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav.

“Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava”, ističe se, prenosi Index.

Većina ustavnih sudaca svojim zaključkom prijeti uskratom političkih prava Milanoviću i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar, upozorava Gong.

“Milanović je morao dati ostavku”…
S druge strane, u skladu sa svojom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Milanović je morao dati ostavku na mjesto predsjednika države kada je odlučio sudjelovati u parlamentarnim izborima, što nije učinio, nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre.

“Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?” pita se Gong.

Ustavni sud je po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su iz Gonga upozoravali u slučaju Markova trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku, koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti Milanoviću da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava.

“Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora”, navodi Gong.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...