VISOKI KAZNENI SUD DONIO U PETAK Lovrić Merzel pravomoćno osuđena na šest godina zatvora…

Visoki kazneni sud pravomoćno je osudio bivšu SDP-ovu sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel na šest godina zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja mita, pranja novca i krivotvorenja isprave, dok će joj se ponovno suditi za plaćanje privatnih troškova novcem županije, piše Index.

U ožujku 2022. Lovrić Merzel je zbog niza koruptivnih kaznenih djela osuđena na sedam godina zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu, a iz sudnice je odvedena izravno u zatvor.

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobeščak osuđen je na godinu dana zatvora. Na godinu i pol osuđeni su Bernard Popec, koji je županiji iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, i nećak bivše županice Dalibor Rožanković, optužen da je kupnjom apartmana oprao novac koji je Lovrić Merzel primila kao mito.

Rožanković će pola kazne provesti iza rešetaka

Za Lovrić Merzel prvostupanjsku presudu Visoki kazneni sud preimenovao je i u odluci o oduzimanju imovinske koristi pa joj je, uz stan i opremu kupljene primljenim mitom, sada pravomoćno oduzeto i 90.481,45 eura.

Ostale kazne su potvrđene osim što je Rožankoviću pravomoćno izrečena djelomično uvjetna osuda pa će polovinu kazne provesti iza rešetaka, a ostatak na uvjetnoj slobodi.

Uskokovom optužnicom bili su obuhvaćeni i poduzetnik Željko Žužić, koji se nagodio s tužiteljstvom nakon što je 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita pa je osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana s rokom kušnje od četiri godine, te bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji je nakon nagodbe s Uskokom osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Mito prikrila kupovinom apartmana

Lovrić Merzel je optužena da je primila od Žužića sto tisuća eura mita kako bi njegovoj tvrtki prodala tvrtku Ceste Sisak te da je primljeni novac prikrila kupovinom apartmana u Diklu, koji je uknjižen na ime njezinog nećaka.

Bivšu županicu Uskok je teretio i da je suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi Popecovu nekretninu, čime se njegova tvrtka nezakonito okoristila za oko 4 milijuna kuna, dok je županija oštećena za 5.6 milijuna kuna.

Uz to, Uskok ju je optužio i za bezrazložne savjetničke usluge te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu, ali i da je županija po njenom nalogu plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama te da je na županijski trošak nabavljala hranu, piće i gorivo za privatne potrebe, za što je čeka novo suđenje.

Turudić odbijao prihvatiti nagodbu sa Žužićem

Lovrić Merzel i njezini suoptuženici uhićeni su u Uskokovoj akciji u travnju 2014. Krajem kolovoza iz istražnog zatvora podnijela je ostavku na dužnost županice, no suđenje je počelo tek krajem lipnja 2018.

Formalno je krenulo iznova krajem rujna te godine pred sudskim vijećem kojim je predsjedao Vjeran Blažeković nakon što se iz postupka povukao sudac Ivan Turudić, koji je potom izabran na Visoki kazneni sud, a nedavno i za glavnog državnog odvjetnika.

Turudić je kao sudac Županijskog suda u više navrata odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka s pokajnikom Žužićem. Visoki kazneni sud u petak je izvijestio da je djelomično prihvatio žalbu Lovrić Merzel i njenog nećaka Rožankovića, a odbio žalbe Uskoka, Kobeščaka i Popeca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...