MEĐUNARODNI DAN PLESA Zadarski plesači u nedjelju na Forumu

Ovih dana se u cijelom svijetu organiziraju događanja vezana uz plesnu umjetnost. Međunarodni dan plesa u svijetu se slavi od 1982., a u Hrvatskoj od 1999. godine. Zadar je od samog početka bio uključen u proslavu ovog, plesačima i ljubiteljima plesa, važnog datuma.  U nedjelju, 28. travnja dan uoči Međunarodnog dana plesa, zadarski plesači obilježit će ga na Poljani pape Ivana Pavla II od 10 do 12:30 sati. Suorganizator je radio 057, a nastupit će uz Zadarski plesni ansambl s voditeljima Larom Stanin, Martinom Ružić, Patriciom Gospić i Korinom Oltran kao pokretačima inicijative, i  Sportski plesni klub Bellus s voditeljicom Ines Dragović Pedić, Udruga TIM iz Preka i Nina Ivanov, Studio 8 i voditeljica Stella Rončević, Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa s prezentacijom rada osnovne i srednje škole suvremenog plesa i klasičnog baleta. U ostvarenju programa sudjelovali su nastavnici  Bernarda Klarin, Ana Tolić i Darko Brkljačić.

Ususret Međunarodnom danu plesa, 29. travnja 2024., Hrvatski centar ITI prenosi ovogodišnju hrvatsku plesnu poruku koju ispisuje samostalna plesna umjetnica, koreografkinja i plesna pedagoginja, Ilijana Lončar:

“Ples je sveprisutan!
Oblikuje nas i iznutra i izvana. Čini nas ranjivima, ali i iznimno snažnima.
Podrazumijeva predanost, strast i upornost. Bez pokreta pa i onog minimalnog, nema komunikacije.
Kada nam se čini da sve stoji i miruje, to je samo privid jer baš tada dolazimo do otkrivenja.
Pleše se i umom i tijelom.
Prepustimo se vjerovanju u dijeljenje misli, osjećaja i dobrih namjera.
Budimo slobodni, hrabri, izrazimo se, poštujmo različitosti, vjerujmo…
Skinimo okove ravnodušnosti, površnosti i prosječnosti, uživajmo u vlastitim resursima umjetničke snage i budimo otvoreni dijeliti ih i prihvaćati.
Budimo ljudi, igrajmo se, maštajmo i zaplešimo.
Ples je sveprisutan!

Čestitamo vam Međunarodni dan plesa!”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...