PROJEKT VRIJEDAN 3,5 MILIJUNA EURA Uređenjem Miljašić jaruge radi se na 100-postotnoj zaštiti Nina od poplava

Ugovor o “Uređenju ušća vodotoka Miljašić jaruge I. faza” vrijedan 3,5 milijuna eura danas su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te u ime zajednice izvođača Jet-set d.o.o. i Vodoinstalacija d.o.o. Davor Jurjević.

Uređenje ušća vodotoka Miljašić jaruge je projekt koji se planira u cilju unapređenja obrane od poplave na području grada Nina. Projekt je predviđen u dvije faze od kojih I. faza predstavlja uređenje desne obale, a II. faza se odnosi na uređenje lijeve obale. Projektom je predviđeno širenje korita izgradnjom vertikalnih obala na lijevoj i desnoj obali te sekundarnih zaštitnih zidova na rubu inundacijskog područja čime bi se osigurao prihvat voda u inundaciju bez plavljenja okolnih površina.

Pri potpisivanju spomenutog ugovora, zadarski župan, Božidar Longin podsjetio je kako su radovi na I. fazi uređenja ušća vodotoka Miljašić jaruge iznimno važni, s obzirom da se ova jaruga prije nepunih mjesec dana za poplave koja je pogodila Nin, izlila na cestu, dok se 2017. godine ista pretvorila u “Mississipi” te odnijela sve mostove i prouzročila veliku materijalnu štetu.

– Snaga prirode je silna i moramo ju poštivati. Klimatske promjene čine svoje i činjenica je da ćemo imati situacija poput spomenutih, no kako bismo spriječili materijalne štete ili čak, ne smijemo to ni pomisliti, ljudske žrtve, potrebno je učiniti sve što se može. Na tom tragu je upravo ovo današnje potpisivanje ugovora sa zajednicom izvođača koji će kroz sljedećih 12 mjeseci provesti građevinske radove na projektu koji se ostvaruje u sklopu cjelokupnog podizanja stupnja obrane od poplave na području Grada Nina. Uredit će se ušće, a zatim i proširiti uzvodno korito te izgraditi retencija za smanjivanje vodnog vala. Ono što jest najvažnije da će se povećanjem funkcionalnosti sustava obrane smanjiti rizici ugroze sigurnosti i zdravlja stanovništva te materijalnih, ekoloških i kulturnih dobara kojima Nin obiluje, poručio je Longin iskazujući svoje zadovoljstvo skorašnjim početkom ovih radova koji se, kaže, pripremaju već neko vrijeme. Smatra kako se ovim dodatno potvrđuje odlična suradnja s Hrvatskim vodama koje trenutno na području Zadarske županije provode niz projekata, a jedna od ključnih suradnji ostvarena je upravo na području vodovodizacije čime se daje značajan doprinos ravnomjernom razvoju Zadarske županije i podizanju kvalitete življenja u istoj.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je kako će grad Nin realizacijom ovog ugovora osim zaštite od poplava dobiti i dodatnu vrijednost, s obzirom da će rijeka Miljašić uređenjem obalnog pojasa postati i nova moderna šetnica. S obzirom na lokaciju projekta u urbanom području, inundacija se planira urediti kao šetnica s rampama za osobe smanjene pokretljivosti, a uz obalu se planira omogućiti pristan manjih brodica.

– Nakon poplave koja je pogodila Nin dolazimo u jednu završnu fazu nakon obnove mostova, plaža, privatnih objekata, solane… Krenuli smo i u kompletnu zaštitu rijeke Miljašić koja utječe u Ninski zaljev i ovo znači da i dalje radimo na obrani Nina od poplave jer ovo je  jedan specifičan teren. Sve oborinske vode s istočnog dijela županije prilijevaju se u Nin. Ovaj dio što se danas rekonstruira, obala ušća rijeke Miljašić je još jedan vid zaštite ovog dijela plaže Ždrijac, tako da se danas potpisuje ugovor za tu I. fazu uređenja obale. Osim zaštite od poplave to će biti još jedan dodatan sadržaj gradu Ninu uz lijevu i desnu obalu rijeke, gdje dobivamo šetnicu koja će pridonijeti ljepoti grada. Iza toga nam slijedi izrada retencije, odnosno konačno rješenje Nina u obrani od poplave. Ta retencija bi bila na području Rašinovca, Hrvatske vode su napravile idejno rješenje nakon čega se kreće s izradom prostorne dokumentacije. To je jako veliki projekt, no njegovim konačnim rješenjem grad Nin bi bio u potpunosti zaštićen od poplava, zaključio je Đuroković.

Ninski gradonačelnik, Emil Ćurko osim što je ukazao na benefite sklapanja ovog današnjeg ugovora, najavio je provedbu natječaja za dodatnih 3, 5 milijuna eura kojima bi se uredila i lijeva obala čime bi se osim prvotnog cilja zaštite od poplava, postiglo da grad Nin postane još poželjnije mjesto kako za život, tako i odmor.

– U ožujku ove godine imali smo zaista veliku količinu oborina u jednom danu, palo je više od 164 litara kiše po četvornom metru na čitavom zadarskom području, i to u samo nekoliko sati, čime se ponovno dogodila situacija koja je pokazala kako Miljašić jaruga ovdje te isto tako Ričina u Zadru stvaraju dodatan problem. Upravo stoga je ovaj projekt važan jer smo potpisom ugovora omogućili radove vrijedne 3,5 milijuna eura kojima će se urediti 400 m desne obale Miljašić jaruge, povećati proticajni profil s 52 na 84 m3/s što će značajno povećati sigurnost obrane od poplave na ovom području. Projekte radimo i dalje, treba napraviti i odgovarajuću retenciju u uzvodnom području kako bismo imali 100 postotnu sigurnost na našem području. Sljedeća faza je provedba natječaja za novih 3,5 milijuna eura uređenja lijeve obale na području grada Nina, a koncepcija je da se izrade visoki zidovi gdje će se ujedno moći napraviti i privezišta za brodice, međuprostor do sigurnosnog zida za nadvišenje koji će se moći iskoristiti kao šetnice. Tako da uz obranu od poplava, vjerujem kako ćemo uz potporu Grada i svih stanovnika od Nina napraviti još ugodnije mjesto kako za turizam, tako i za život, poručio je gradonačelnik Ćurko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...