ŠOK U HDZ-u Najviše preferencijalnih glasova dobila SDP-ova Sabina Glasovac; Kalmetinih 16.000 glasova nitko nije dostigao

Na iznenađenje HDZ-a, kandidat s najviše preferencijalnih glasova u 7. i 9. jedinici ne dolazi iz njihovih redova, naprotiv – najveću podršku u pojedinačnim glasovima dobila je SDP-ova nositeljica koalicijske liste Rijeke pravde,  Sabina Glasovac. S 10.421 glasom ili 26,53 posto  ukupnog rezultata koalicije, Glasovac je pretekla HDZ-ova čelnika zadarske organizacije Šimu Erlića koji je dobio 8.812 glasova s drugog mjesta na listi.

Daljnja analiza DIP-ovih tablica donosi još jedno iznenađenje, a to je da nakon Erlića po broju preferencijalnih glasova opet nema HDZ-ovca, već je od njih bolji DP-ov kandidat Damir Biloglav, nositelj liste u 9. jedinici. Biloglav je dobio nevjerojatnih 5.645 glasova, što je izvrstan rezultat usporedimo li njihovu dosta skromniju kamanju u Zadru u odnosu na HDZ-ovu. Za gradskog vijećnika koji većinu svog vremena posvećuje pacijentima, odnosno nije profesionalno u politici, ovo je doista respektabilan rezultat.

Nakon njega na listi preferencijskih rezultata je Enio Meštrović koji je u 10. jedinici osvojio 4.326 glasa,  no nedovoljno za Sabor te se može reći kako je, unatoč broju glasova, Enio zapravo među većim gubitnicima ovih izbora. Zašto? Zato što je jedan od najprisutnijih vijećnika, ako ne i najglasniji, koji ima i jednu veliku prednost u odnosu na sve ostale kandidate s obzirom da je sa svojim alter egom Ričardom nastupao čak  u inozemstvu i jedan je od kandidata za kojega je čuo najveći broj glasača. Naime, nastupajući izvan Zadra i Hrvatske, Ričard nezavisni i prije kampanje imao je veliku kampanju u kojoj je svaka predstava s Ričardom kao glavnim glumcem zapravo bila promocija njegove stranke. No, unatoč velikoj popularnosti Ričarda, Enio nije uspio proći u Sabor te se čini kako su njegovi performansi seljaka bez zubala građanima ipak postali deplasirani.

Sljedeći po broju glasova je HDZ-ov Josip Bilaver koji se, s obzirom na mega kampanju s prezentacijom svega učinjenog u Zadru, zasigurno nije nadao da će brojem preferencijalnih glasova biti iza Ričarda – dobio je podršku tek 2.854 birača. Iza njega je načelnik Preka, Jure Brižić, s 1.024 glasa koja je dohvatio s 12. mjesta HDZ-ove liste, zatim dogradonačelnik Zadra Ante Babić s osvojena 872 glasa, a Nikolina Baradić ima loš reultat sličan onom na zadnjim parlamentarnim izborima te je i ovoga puta dobila samo 784 glasa.

Na dnu preferencijske ljestvice je i njihov kandidat iz 7. jedinice, Rade Šimičević koji je dobio svega 659 glasova. Bolji od njega i ostalo dvoje HDZ-ovih kandidata je SDP-ov predsjednik Gradskog odbora Daniel Radeta koji je sa sedmog mjesta na listi dobio 900 glasova, a Irena Dragić sa samo 566 glasova očito prolazi u Sabor jer joj je stranka dala visoko treće mjesto.

Loš rezultat osvojio je i njihov koalicijski partner, čelnik zadarskog Centra, Zdenko Jukić, kojega su birači podržali sa svega 143 pojedinačna glasa.

Od ostalih kandidata iz Zadarske županije koji prolaze u Sabor treba spomenuti i obrovačkog aktivistu Mosta, Ivana Matića, koji sa 506 glasova bez problema ide u saborske klupe jer mu je Most povjerio visoko drugo mjesto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...