SVEČANO OTVOREN KOMPLEKS SV. NIKOLE Od devastirane kasarne Gulli do reprezentativne nanovo probuđene ljepotice

Nakon nekoliko godina poprilično zahtjevne obnove, danas je pred brojnim uzvanicima, između ostalih ministricom kulture i medija, Ninom Obuljen-Koržinek, ministrom regionalnog razvoja i fondova EU, Šimom Erlićem te voditeljem UNESCO-ovog regionalnog biroa za znanost i kulturu u Europi, Sinišom Šešumom svečano otvoren kompleks sv. Nikole pri Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju. Poseban gost današnje svečanosti bio je bivši ministar kulture, Božo Biškupić koji je upravo u Zadru osnovao Međunarodni centar za podvodnu arheologiju koji je pod upravom Ministarstva kulture i medija RH te kao UNESCO-ov centar 2. kategorije razvija svoju programsku djelatnost.

MCPA danas upravlja većim dijelom kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole, čiju je obnovu sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u sklopu kojeg se nalazi edukativno-prezentacijski centar za podvodnu arheologiju. Inicijalna vrijednost projekta iznosila je 3.979.758 eura od čega je 85 posto bespovratnih sredstava osigurala Europska unija, dok je preostala sredstva osiguralo Ministarstvo kulture i medija RH. Provedba projekta počela je u svibnju 2020. dok je okončana u prosincu 2023. godine.

– Kompleks sv. Nikole, zaštićeno je kulturno dobro koje je čitav niz godina stajalo devastirano. Sam prostor je kroz stoljeća doživljavao brojne preinake, ovo je treća crkva koja tu postoji. Prostor je korišten kao opatija, kasarna, odnosno vojna bolnica, skladište i sl. Cijeli projekt trajao je od 2014. godine, kada je projektnu dokumentaciju, odnosno sve potrebito, izradio projektantski ured Forvm d.o.o. pod vodstvom arhitekta Ante Uglešića. Glavni izvođač radova bio je Krekić Avangard u suradnji s firmama Bimo Commerce, Mikroklima i Elektron.  Provedba projekta krenula je u svibnju 2020. godine, završili smo ga koncem 2023. godine, a proveden je unutar operativnog programa Konkurentnost i kohezija uz sufinanciranje 85 posto iz EU fondova te 15 posto od strane Ministarstva. Unatoč brojnim problemima zbog kojih su se sredstva značajno povećala ipak je uspješno okončan. Stoga moram zahvaliti Ministarstvu što je zaključilo kako je projekt prevrijedan da bi ga zaustavili te se nastavio i evo kako vidimo doveo do kraja. Zaposleno je petero novih ljudi, što je jako značajno, očekujemo zapošljavanje još dvoje novih koji bi trebali zaokružiti priču, a za sve potrebe koje imamo unutar Centra, barem na neko vrijeme. Ono što je Centar koji je bio aktivan na međunarodnom planu dobio obnovom ovog kompleksa je nemjerljivo, a naš sljedeći korak je otvaranje prema javnosti u puno većem opsegu te interakcija s ljudima koji će nas ovdje posjećivati. Cilj obnove ovog projekta je ne samo valorizacija kulturne baštine već i unaprjeđivanje turističke ponude grada Zadra, poručio je Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, pod čijim je upravljanjem ovaj prostor od 2014. godine.

Zadarski gradonačelnik, Branko Dukić istaknuo je kako je na ovaj dragulj obnovljene baštine u Zadru vrijedilo čekati.

– Isplatilo se ostati ustrajan i obaviti posao u cijelosti, obnoviti ovu zadarsku ljepoticu do zadnjeg detalja, udahnuti joj novi život. Ponosan sam na nove sadržaje na ovom mjestu jer oni nadograđuju ukupni međunarodni, znanstveni i kulturni status Zadra. Ovako uređen s ostalim obnovljenim povijesnim i spomeničkim građevinama vraća Zadru njegovu staru vizuru u novom sjaju. Jasno je kako bez potpore i partnerstva državnih tijela to ne bi bilo moguće jer svi projekti koje smo izveli premašuju nekoliko gradskih proračuna, poručio je danas Dukić.

Nakon njega zadarski župan, Božidar Longin prisjetio se davnijih vremena kada je ova građevina koja je u ruševnom stanju godinama egzistirala na rubu zadarskog Poluotoka, nekada bila poznatija kao kasarna Gulli.

– Danas ponosno stojimo u ovom divno obnovljenom prostoru koji plijeni pozornost svojim izgledom i akustikom. Dokaz je ovo koliki se potencijal krio u ovim, stoljetnim zidovima koji bi nam mogli ispripovjedati toliko priča, koji su svjedočili tolikim ljudskim sudbinama dok je ovdje bila vojarna ili, pak, bolnica. Kada je Međunarodni centar za podvodnu arheologiju preuzeo upravljanje zgradom i kada je ona otvorena javnosti kao mjesto održavanja koncerata i kazališnih predstava, već se dalo naslutiti da ćemo dobiti toliko nužan novi prostor, ovdje u samom srcu Grada. Sinergijom Ministarstva kulture i Grada Zadra te otvaranjem prilike za financiranje iz EU fondova, počela je priča o transformaciji one naše stare kasarne Gulli u Edukativno-prezentacijski centar za podvodnu arheologiju Sv. Nikola. Kako kaže izreka: Sve ostalo je povijest.

Ovo je samo jedan od niza projekata koji su financirani EU sredstvima na području Zadarske županije. Ponosimo se velikim projektima koje smo u proteklom razdoblju proveli ili se još provode u vrijednosti većoj od 600 milijuna eura. Važno je kazati – da ništa od ovoga nije došlo slučajno! Stručnost, pouzdanost, znanje i rad pokazali su se na konkretan način, nizom uspješnih projekata… Zato ovom prilikom, posebno čestitam ministru Erliću koji je tijekom rada u gradskoj upravi sa svojim suradnicima bio jedan od inicijatora ovog projekta, naravno uz snažnu potporu gradonačelnika. Pred nama su još veće prilike u novom programskom razdoblju! Njih ćemo sasvim sigurno iskoristiti jer su Zadarska županija, ali i naši gradovi i općine, dokazali svoju uspješnost u povlačenju europskih sredstava! Na koncu, budućnost ovog lijepoga zdanja tek treba biti napisana, poručio je zadarski župan Božidar Longin.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Šime Erlić zahvalio se ovom prigodom te čestitao posebno kompletnom timu MCPA, Gradu Zadru te timu Ministarstva kulture i medija koji su predano radili na tome kako bi prebrodili svaki problem  i krizu s ciljem realizacije ovog projekta.

– Znam što znači provesti ovakav tip projekta, kompleksnog, na obnovi zaštićenog kulturnog dobra te znam koliko ste sebe morali utkati u to da bi ovaj projekt bio svečano otvoren danas ovdje na dobrobit cijelog grada Zadra, ali i RH. Kaže izvješće, 43 mjeseca i 30 dana, toliko je trajao projekt provedbe, i koristim još jednom ovu prigodu kako bih čestitao čitavom timu MCPA, izvođaču, projektantima, konzervatorima, Gradu Zadru i naravno Ministarstvu kulture i medija koji su sve to budno pratili i pomagali da se cijela ova priča realizira. Ovo je jedan od projekata koji je Zadar odmah prepoznao kao strateški projekt za realizaciju u okviru dostupnih EU sredstava i koji pokazuju da Grad Zadar jako brine o svojoj kulturnoj baštini. U svega nekoliko godina uz pomoć EU fondova, ovakvim odlukama i predanim radom postali su obnovljeni, rekonstruirani, uređeni prostori kao što su Kneževa i Providurova palača, bedemi, stara Tehnička škola, Mali Arsenal, gradska riva – sve projekti u srcu zadarskog urbamog identitetskog tkiva, zadarskog Poluotoka koji su promijenili način na koji percipiramo Zadar danas. U svega nekoliko godina upravo takvi projekti su pozicionirali naš grad kao grad kulture s jednim novim inspirativnim prostorima kakav je i ovaj danas u kojem se nalazimo, istaknuo je Erlić.

S druge strane, Nina Obuljen- Koržinek, ministrica kulture i medija, između ostalog, ukazala je na izniman značaj ovog centra, MCPA, ne samo u istraživanju podvodne arheologije u RH već u cijelom svijetu. Istaknula je kako je riječ o jednom od najznačajnijih projekata obnove u Hrvatskoj kojim se valorizira zaštita i očuvanje kulturne baštine. Podsjetila je kako je Hrvatska bila aktivna u promociji UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine i kako su aktivnosti u području podvodne arheologije doprinijele prepoznavanju konzervatorsko-restauratorske struke na međunarodnoj razini što je u konačnici i omogućilo osnivanje Centra koji je postigao veliki ugled, a napori su prepoznati i od strane UNESCO-a.

– Svi vi koji ste u ovom gradu živjeli ili živite znate da je ovo bio jedan zapušteni prostor kojem smo zajedničkim naporima i obnovom dali jedan novi sadržaj, u prvem redu za građane, gdje će naši stručnjaci iz centra svoja saznanja i istraživanja moći prezentirati svojim sugrađanima ali i turistima, zaključila je Obuljen-Koržinek.

Planirana namjena cjelokupnog kompleksa višestruka je i najvećim dijelom bit će vezana za različite javne sadržaje. U prostoru bivše crkve sv. Nikole osmišljen je edukativno-prezentacijski centar podvodne arheologije. Na bočnim galerijama crkve bit će predstavljena hrvatska podvodna arheologija, djelatnost Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju na polju istraživanja podvodne baštine i promoviranja UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine. Prizemlje crkve bit će prilagođeno organiziranju izlaganja privremenih izložbi, ali će služiti i kao višenamjenski prostor za seminare, predavanja, koncerte i druga kulturna i društvena događanja.

U prostorima prijemne zgrade uredit će se dio namijenjen potrebama prijema, suvenirnice i knjižare. Novoizgrađeni će paviljon služiti za održavanje edukativnih i znanstvenih demonstrativnih radionica za sve ciljane skupine, ali i kao prostor za seminare, prezentacije i interaktivne novonastale sadfržaje. U paviljonu se planiraju održavati razne radionice vezane uz eksperimentalnu arheologiju, izradu replika brodskih konstrukcija i brodske opreme, kao i radionice vezane uz izradu replika različitih artefakata koje podvodni arheolozi pronalaze u podmorju.

Završetkom cjelokupnog projekta ostvaruje se obnova i valorizacija kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru s ciljem povećanja broja novozaposlenih u turističkom sektoru te porastom očekivanog broja posjetitelja kulturne baštine. Osigurana je obnova postojećih i izgradnja novih prostora, njihovo opremanje te prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta MCPA u Zadru te i implementacija ostalih potrebnih aktivnosti na projektu kao što su promidžba i vidljivost. Provedbom se doprinosi odživom turističkom i gospodarskom razvoju kroz valorizaciju kulturne baštine povećanjem kvalitetne i inovativne kulturno-turističke ponude. Projektom se direktno doprinosi Strategiji razvoja turizma grada Zadra usmjerenoj k turističkom razvitku Zadra kao najvažnijem turističkom odredištu unutar Zadarske županije.

Nakon svečanog otvorenja, večeras s početkom u 20 sati u crkvi sv. Nikole bit će održan koncert u čast velikana zadarske i hrvatske glazbe, violončelista i pedagoga Valtera Dešpalja.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...