SVEUČILIŠTE DOMAĆIN MEĐUNARODNE KONFERENCIJE Znanstvena dostignuća moraju biti otvorena cijeloj zajednici

Sveučilište u Zadru domaćin je međunarodne OPERAS konferencije „Opening Collaboration for Community-Driven Scholarly Communication“ (Otvaranje suradnje za znanstvenu komunikaciju vođenu zajednicom), koja se ovog tjedna održava u prostoru Dvije palače. Konferencija je posebno važna u ostvarivanju cilja projekta OPERAS-PLUS u okviru Horizon Europe Infra-Dev, a to je otvaranje puta prema otvorenoj istraživačkoj infrastrukturi unutar Europskog istraživačkog prostora. posebice u području Znanstvena komunikacija.

Sudionicima je uime Uprave Sveučilišta u srdačnu dobrodošlicu zaželio prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić. Rekao je kako se sveučilišna zajednica s velikom radošću i iščekivanjem okuplja na međunarodnoj konferenciji.

– Od svojih skromnih početaka prije više stoljeća do sadašnjeg statusa svjetionika znanja, Sveučilište u Zadru uvijek je živjelo u duhu otvorenog istraživanja i suradnje. Danas, dok se okupljamo kako bismo istražili granice otvorene znanosti, ponovno potvrđujemo svoju predanost održavanju ovih cijenjenih vrijednosti. S više od 140 sudionika, uključujući istaknute znanstvenike, izdavače, institucionalne pružatelje usluga i knjižničare, ova konferencija obećava da će biti dinamična razmjena ideja i uvida. Kroz rasprave, prezentacije i interaktivne sesije, istražit ćemo evoluirajući krajolik otvorene znanstvene komunikacije i izdavaštva i zacrtati put prema većoj dostupnosti i utjecaju, rekao je Penezić.

Konferencija OPERAS 2024 proaktivan je odgovor na poziv Europskog vijeća za veću transparentnost i dostupnost javno financiranih znanstvenih publikacija. Poticanjem suradnje i inovacija, cilj je ne samo ispuniti, već i nadmašiti ova očekivanja i stvoriti pozitivne promjene unutar znanstvene zajednice i šire…

Teme o kojima će sudionici raspravljati uključuju  politike i strategije otvorene znanosti, održavanje otvorene znanstvene komunikacijske infrastrukture, višejezičnost i suradnju, pravične modele izdavanja, inovativne usluge, alate i tehnologije koje podržavaju otvorenu znanost itd.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...